Pénz- és tőkepiac

Jönnek a fogyasztóbarát lakáshitelek

Közzétette a jegybank a fogyasztóbarát minősítés elnyerésének feltételeit a lakáshitelekre vonatkozóan. Az új minősítés bevezetésével nőhet a verseny a pénzügyi szolgáltatók között.

Meghatározta a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási tanácsa – jelentette be a jegybank. A közölt kritériumok alapján a fogyasztóbarát lakáshitel minősítés elérésének egyik legfontosabb feltétele, hogy a pénzügyi szolgáltató által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot (350 bázispontot).

Emellett a kamatperiódusának legalább háromévesnek kell lennie a minősítés eléréséhez, és maximálták a folyósítási és az előtörlesztési díjat, illetve a hitelbírálat és a folyósítás határidejét is. Fontos követelmény, hogy a szerződésben kizárólag egyenlő havi törlesztőrészletek állapíthatók meg: vagyis az annuitásos törlesztés is elvárt a minősítéshez.

A jegybank közölte: a minősítés elnyerésére június elsejétől pályázhatnak a bankok, a fogyasztók tájékozódását idén ősztől jegybanki online összehasonlító weboldal is támogatja. „Mindez élénkítheti a bankok közötti versenyt, ösztönözheti a hitelkiváltásokat és erősítheti a fogyasztói bizalmat is” – állapította meg az MNB.

A meghatározott feltételeket a jelenlegi piaci viszonyok között nem lehetetlen teljesíteni. Az MNB statisztikái szerint az első negyedévben kihelyezett lakáshiteleknek már csak 43 százaléka volt változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatperiódusú, és a március végi 4,52 százalékos átlagos forint-lakáshitelkamat mellett a 3,5 százalékpontban maximált kamatfelár sem tűnik teljesíthetetlen követelménynek. A pénzügyi szolgáltatók nyilvánvalóan arra törekednek majd, hogy az általuk kínált konstrukciók minél nagyobb hányada feleljen meg a fogyasztóbarát minősítésnek, ami valóban erősítheti a versenyt a piacon.

A verseny fokozódására azért is lehet számítani, mert jelenleg egyértelműen a lakáshitelek az első számú húzótermékek a lakossági piacon: 2017 első negyedévében közel 125 milliárd forintnyit helyeztek ki belőlük, 47,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A minősített termékekkel szemben támasztott főbb kritériumok

• Kizárólag egyenlő havi törlesztőrészletek állapíthatók meg (annuitásos törlesztés)

• A fizetendő kamatot 3, 5, 10 évre – vagy a futamidő végéig – rögzíteni kell

• A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap

• A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap

• A hitelező által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot

• A folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75 százaléka, de legfeljebb 150 ezer

forint lehet

• Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, lakás-takarékpénztári betétből pedig – a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig – az előtörlesztés díjmentes

 

fogyasztóbarát lakáshitel
Kapcsolódó cikkek