Pénz- és tőkepiac

Lehet fantázia a Gilead-papírokban

A Gilead Sciences bevételének legnagyobb részét továbbra is a Harvoni és Sovaldi gyógyszerek adják, de az ezzel járó profitabilitás némileg megingott.

 

A Hepatitis C gyógyítójaként is ismert Gilead Sciences bevételének legnagyobb részét továbbra is a betegséget kúráló Harvoni és Sovaldi gyógyszerek adják, de az ezzel járó profitabilitás némileg megingott. A páciensek 12 héten keresztül napi 1 darab 1000 dolláros tabletta szedésével lépnek a gyógyulás útjára, melynek sikerességi rátája közel 100 százalékos.

Mindennek hatására – szerencsére – folyamatosan csökken a gyógyszer vásárlóinak száma, a rendkívüli jövedelmezőség pedig piaci versenyt gerjesztett, ami a marzsok csökkenését eredményezi. E kettős hatás eredőjeként tavaly 21 év után először csökkent a vállalat árbevétele, valamint a nyereség is visszaesett, csökkenő pályára állítva a részvények árfolyamát.

Ennek ellenére több tényező miatt is lehet fantázia a Gilead-részvényekben. Mindenképp a cég mellett szól, hogy a 8,6-es előretekintő P/E rátája (amely már tartalmazza az előttünk álló 12 hónap várható profitcsökkenését) messze a legalacsonyabb a versenytársak között, tehát látszólag roppant olcsó papír. A vállalat eladósodottsága nem magas, ráadásul a több mint 30 milliárd dolláros készpénzállomány számos akvizíciót lehetővé tesz a növekedés újraindításához.

A gyógyszergyártó a Hepatitis C mellett a HIV kutatásában is piacvezető. A társaság két éve osztalékot is fizet, melynek növekvő mértéke csaknem 3 százalékos osztalékhozamot jelent. Szintén pozitív jel, hogy a vállalat rengeteg pénzt költ saját részvényei visszavásárlására, ami jelzi, hogy a menedzsment véleménye szerint is alulárazott a a mostani árfolyam mellett.

A szerző az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője

Gilead Sciences
Kapcsolódó cikkek