Pénz- és tőkepiac

Európába költözik az amerikai piacról a bika

Megosztottá váltak az elemzők, piaci befektetők, hogy mit hozhat a jövő a pénz-és tőkepiacokra. Úgy vélik, az amerikai bika Európába költözik.

Az évtizedes mélyponton lévő piaci volatilitás további pangó kereskedést vetít előre rövid távon, a Goldman Sachs ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a környezet kiváló vételi lehetőségeket is rejt. A CBOE piaci volatilitást tükröző indexe, a VIX a hét elején az elmúlt 23 év legalacsonyabb szintjén zárt, az S&P-500-ra vetített egyhavi teljesítményt tükröző mutató 8 százalékra csökkent, amire 1988 óta, azaz a volatilitás alakulásának követése óta nem volt példa. A Goldman szakértői szerint ilyen időszakban érdemes olyan cégek között keresgélni, amelyekre érdemi hatással lehetnek a gazdaságpolitikai vagy más események. Ezen a több tucat vállalatot tartalmazó ranglistán a top 10-ben olyan neveket sorakoztat fel a Goldman, mint a Johnson & Johnson, a Wells Fargo vagy a Honeywell. Ezeknél a papíroknál érdemes az úgynevezett straddle opciós stratégiát bevetni, ami azt jelenti, hogy egyidejűleg vásárolunk azonos kötési árfolyamú és lejáratú Put és Call opciókat, így egyaránt profitálhatunk emelkedő, illetve zuhanó árfolyamok esetén is. A semleges piacon ugyanis a legkisebb hír is érdemi árfolyammozgást produkálhat egy-egy részvénynél.

Forrás: AFP

Egyelőre nem festenek ugyan túl jól, de az árupiaci termékek sokak szerint hamarosan felülteljesítik majd az összes többi eszközcsoportot, kihasználva a növekvő kamatkörnyezet hajtotta gazdasági és befektetői környezet javulását. A Goldman elemzései alapján az ipari fémek kimondottan jól teljesítenek a szigorodó monetáris környezetben, éves hozam tekintetében rendre felülteljesítették a részvényeket, a vállalati vagy az államkötvényeket. Az ipari fémek évesített átlaghozama kamatemelési ciklusok során 50 százalékra tehető, szemben az energetikai vagy a nemesfémek 28, illetve 10 százalékos teljesítményével. Mindez annak ellenére van így, hogy nagy általánosságban a magasabb kamatok szigorodó pénzügyi környezetet és lassuló gazdasági teljesítményt eredményeznek. Persze ezt úgy is meg lehetne fogalmazni, hogy növeli a keresletet a felpörgő gazdaság, a túlfűtöttség veszélye viszont kamatemelésre készteti a jegybankokat.

Nem szabad megfeledkezni a kockázatokról sem. Ezek között a legfontosabb a kínai kereslet alakulása körüli bizonytalanság. A Goldman emlékeztet rá, hogy a távol-keleti ország rézkereslete 2015-ben például 10,2 millió tonnán tetőzött, szemben az 1990-ben vásárolt 660 ezer tonnával. Ilyen ütemű keresletbővülés az ipari fémek piacán aligha ismétlődhet meg a következő időszakban. A Fed kamatemelési üteme is jóval lassúbb, óvatosabb az előző ciklusokban tapasztaltnál, ami az árupiaci hozamokra is befolyással lehet. Elképzelhető, hogy erre alapozva bízik például az aranyban a Credit Suisse elemzőcsapata is. Legfrissebb elemzésük szerint az arany ára még idén eléri az unciánkénti 1400 dollárt, a globális éves kereslet pedig az 1400 tonnát. A World Gold Council a napokban közzétett jelentése szerint idén 399 tonna arany fogyott, ebből mintegy 109 tonnát az ETF-ek, 108 tonnát Kína vásárolt fel. A Credit Suisse elemzése szerint az arany népszerűsége felfutóban van Kínában és az Egyesült Államokban is, amiben nagy a szerepe annak, hogy a WeChat nemrég elindította a Micro-Gold szolgáltatást, mellyel a felhasználók egyrészt aranyba fektethetnek, másrészt bárkinek küldhetnek például ajándékként aranyból készült ékszereket az applikáción keresztül. Mindez pedig az Egyesült Államokban hamarosan véget vethet az ajándékutalványok királyságának – mutatnak rá az elemzők.

De természetesen az arany csillogása is attól függ, honnan nézzük. A múlt heti COT-riport alapján az látszik, hogy megkezdődött az arany long pozíciók leépítése, ahogy az ezüst eladása is gyorsult. A hedge fundok ugyanakkor 25 százalékkal csökkentették a dollár emelkedésére játszó pozícióikat, ahogyan fokozódott az euró iránti kereslet. Az amerikai piacon ugyanis kezdetét vette az a spekuláció, mely szerint az európai instrumentumokra érdemes a követező időszakban figyelni. A trend különösen a francia elnökválasztás első fordulója után vált trendszerűvé, egyre többen állítják, hogy a bika hamarosan az európai és a feltörekvő piacokra költözik az USA-ból. Ennek elsősorban gazdasági okai vannak, az amerikai GDP-növekedés az elő negyedéves 0,7 százalék után 2,3 százalékra gyorsulhat idén, miközben a világgazdasági növekedés üteme – az USA adata nélkül számolva – eléri majd a 3,5 százalékot. És itt jön a képbe az egyesült államokbeli eszközök magas értékeltsége. A Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) indexe 2007 áprilisa óta 67 százalékot emelkedett, miközben az amerikai piacok teljesítményét nem tartalmazó Vanguard FTSE All-World ex-US ETF (VEU) kosár kevesebb mint 10 százalékkal nőtt. A VTI 30,4 pontos átlagos P/E mutató mellett forog, miközben ugyanez a VEU esetében 26,6, a Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VWO) esetében 22,2, a Vanguard FTSE Europe ETF (VGK) esetében pedig 28,3. A különbség P/S vagy P/BV alapján még szembetűnőbb. Az értékeltségi szintkülönbségek miatt vélik egyre többen, hogy ki kell szállni az amerikai eszközökből. Jeff Gundlach, a DoubleLine Capital alapítója például a CNBC-nek azt mondta, ETF-en keresztül érdemes short pozíciót kiépíteni az S&P-500-ra, miközben venni kell az iShares MSCI Emerging Markets ETF-et.

arany VIX nyersanyag
Kapcsolódó cikkek