Pénz- és tőkepiac

Opimus: Alaptalanok a TEBÉSZ vádjai

Nem történtek törvénysértések az Opimus Group Nyrt. május 2-i évi rendes közgyűlésén – reagált a Tőzsdei Egyéni Befejtetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) közleményére a társaság.

A TEBÉSZ közleményében azt állította, hogy a közgyűlés szabálytalanul zajlott le, ezért az ott hozott döntéseket megtámadja a bíróságon. Az Opimus leszögezte: a TEBÉSZ állításával ellentétben, a társaság alapszabályának 9. pontjában rögzített rendelkezések, továbbá a Polgári törvénykönyvben (Ptk.). foglaltak alapján hívta össze részvényeseit. Az Opimus akkor járt volna el jogellenesen, ha olyan részvényes részvételét biztosítja, aki az alapszabályban rögzített feltételeket nem teljesítette – mutattak rá.

Az Opimus reakciójában kitért arra is, hogy mindenkor a hatályos jogszabályoknak megfelelően működik, így 2017. évi rendes közgyűlését is a Ptk.-ban, valamint az alapszabálya 9. pontjában foglalt rendelkezéseknek megfelelően hívta össze. A meghívót a közgyűlés tervezett időpontját megelőző 30 nappal korábban – március 20-án – a tőzsdén is közzétette. A meghívóban részletesen felhívta a részvényesek figyelmét a közgyűlésen való részvétel feltételeire és kellő időt biztosított a részvételi szándék bejelentésére. A meghívó közzététele és a május 2-án megtartott megismételt közgyűlés időpontja között a TEBÉSZ képviselője a közgyűlésen történő részvételének szándékát nem jelezte – számolt be az Opimus.

A Tebész állításaira reagálva a Nyrt. emlékeztetett arra is, hogy a törvény szerint a nyilvánosan működő részvénytársaságok esetében az aktuálisan szavazati joggal rendelkező résztulajdonosok azonosítása kétféleképpen történhet: a KELER Zrt.-től beszerzett részvényesi megfeleltetéssel, vagy a részvénytulajdonosok által a társaságnak átadott tulajdonosi igazolással. A törvény értelmében a társaság dönthet, hogy az igazolás melyik módját választja. Az Opimus Group Nyrt. tulajdonosi igazolást kért a közgyűlési részvételhez, és ezt kellő időben, a meghívóban a részvényesek tudomására hozta.

A TEBÉSZ tulajdonosi igazolást nem bocsátott rendelkezésre, részvénykönyvi bejegyzését nem kérte, ezért képviselőjének nem volt lehetősége, hogy a közgyűlésen részt vegyen. Az OPIMUS GROUP akkor járt volna el jogellenesen, ha a meghívóban közzétett alapszabályi rendelkezésekkel ellentétesen kivételt tesz a részvényesek között, és olyan részvényes részvételét biztosítja, aki az alapszabályban rögzített feltételeket nem teljesítette.

Az alapszabályt kizárólag a közgyűlés jogosult módosítani, amelyre a TEBÉSZ a rendelkezésére álló határidőben nem tett indítványt. Az Opimus cáfolja és visszautasítja a TEBÉSZ valótlan állításait, amellyel tendenciózusan próbálja lejáratni a társaságot – olvasható a közleményben.

A Világgazdaság tulajdonosa az Opimus Nyrt. leányvállalata.

Tebész tőzsde Opimus Group
Kapcsolódó cikkek