Pénz- és tőkepiac

Öt másodperc alatt mozognak milliók

Az európai elvárásoknál gyorsabb teljesítéssel, magasabb összegre érvényesíti az MNB az azonnali utalás szabályait.

A versenyképesség megőrzése érdekében lépnie kell a magyar bankszektornak – indokolta az azonnali fizetés bevezetésének jegybanki szabályozását Takács Kristóf, a Magyar Nemzeti Bank elemzője az IIR bankkártya-konferenciáján. A tervek szerint 2019. július 1-jétől az utalások a hét minden napján pillanatok alatt teljesülnek majd. A jegybank értékelése szerint az azonnali fizetés nem pusztán a pénzforgalom gyorsítását célzó lépés, az innovációval – azzal például, hogy a pénzmozgás másodlagos azonosítók (ilyen a mobilszám) megadásával elindítható lesz – az elektronikus fizetési helyzetek száma dinamikusan növekedni fog.

A jegybank elvárása az, hogy ne emelkedjenek az átutalásokhoz kapcsolódó díjak – meglátása szerint a forgalom várt bővülése rentábilissá teszi a szükséges beruházásokat –, s hogy a szolgáltatók úgy árazzanak, hogy a fogyasztókat is az azonnali fizetési szolgáltatás használatára ösztönözzék. Elvárás a szolgáltatók felé, hogy biztosítsák az átjárhatóságot a külső, bekapcsolódni akaró partnerek számára – ezt a PSD 2 uniós szabályozás is előírja, amelyet jövőre Magyarországon is bevezetnek.

Az új szabályozással kapcsolatban azért vannak kérdések. Érthetetlen például, hogy a Magyar Nemzeti Bank miért ír elő az EU-elvárásnál szigorúbb szabályokat – vetette fel Dirk Brackenier, a SIA Central Europe Zrt. vezérigazgatója. Míg az uniós szabályok szerint az azonnali fizetésnél a valós idejű tranzakciónak tíz másodperc alatt kell végbemennie – ennyi idő alatt kell eljutnia a pénznek a küldő számlájáról az utalás címzettjéhez –, addig a magyar szabályozás ezt öt másodperc alatt követeli meg. Az EU 15 ezer euróban (4,65 millió forint) jelöli meg az azonnali utalás értékhatárát, Magyarországon 10 millió forintos értékhatárig kell ezt biztosítani. Ez azért furcsa, mert bár a céges fizetésnél valóban érdemes küzdeni a fizetési határidők lerövidüléséért, az azonnali fizetés inkább a prompt beszerzéseknél segít, ahol az árut a fizetés után egyből vinni lehet/kell.

A piaci szereplők szerint az utalásoknál nincs jelentős igény a fizetési forgalom érdemi gyorsítására a hétköznapokon – jelenleg napi tíz alkalommal indítják az átutalásokat a bankok –, a feladott pénzeket az esetek több mint kétharmadában 1,5 órán belül jóváírják a címzett számláján. A banki értékelések szerint az utalások gyorsítása nem okoz kezelhetetlen informatikai problémát, gondok máshol jelentkeznek majd. Az üdvözlendő, hogy éjszaka, és ami ennél is fontosabb, hétvégén is lehet az új rendszerrel pénzeket átutalni – erre lesz igény –, ám rendkívül megnehezíti a helyzetet, hogy a banki treasuryk ilyenkor nincsenek nyitva, így viszont nemzetközi utalásoknál – értelemszerűen a nagy összegű céges utalásoknál leginkább – nehéz lesz valós árfolyamot adni.

bankszektor készpénz azonnali utalás
Kapcsolódó cikkek