Pénz- és tőkepiac

Vonzó befektetési alapok

Tucatnyi alap vonzott az idén tízmilliárd forintnál is több megtakarítást. A legnépszerűbbek az ingatlanalapok, a toplistán még abszolút hozamú alapok szerepelnek nagyobb számban.

A tíz legtöbb friss tőkét vonzó alap közül idén öt ingatlanalap volt. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének adatai szerint a legtöbb pénz egy olyan alapba áramlott, amelyet csak idén január közepén indítottak el. Az OTP Prime prémiumkategóriás irodaépületekbe befektető konstrukció négy hónap alatt 43,6 milliárd forintnyi tőkét vonzott. A Diófa Alapkezelő MPT Ingatlanalapja áll a második helyen, a lakossági A sorozat 34,7 milliárd forintot vonzott január 1-je óta, de az intézményi sorozatba is került több mint 3,5 milliárd. A legnagyobb hazai befektetési alap, az Erste Ingatlan is hízik, több mint 30 milliárd forintot fektettek be ide az év elejétől.

A toplistán hatodik az OTP Ingatlan befektetési alap több mint 23 milliárd forintos tőkebeáramlással, és a tízes listára felkerült még az OTP eurós ingatlanalapja is, amelybe 40,2 millió eurónyi új megtakarítás került az idén. Nem jártak túl jól a befektetők azzal, hogy összesen több mint 160 milliárd forintot fektettek már ingatlanalapokba, a konstrukciók eddigi teljesítménye ugyanis legfeljebb közepesnek mondható. A nagy alapokban az év eleje óta jó esetben is alig 1-1,3 százalékos volt a hozam, ennyit időarányosan a hosszabb lejáratú lakossági állampapírokkal is el lehet érni.

Fotós: Vémi Zoltán

Sokkal jobban jártak azok, akik az ingatlanalapok helyett az abszolút hozamú alapok mellett döntöttek. Ezek is sok pénzt vonzottak, több is ott van közülük a tízes toplistán. A legelőkelőbb helyen áll az OTP Supra, amelybe csaknem 28 milliárd forintnyi friss megtakarítás ment az idén, így a vagyona már a 161 milliárd forintot is meghaladja. A befektetők a teljesítményre sem panaszkodhatnak, hiszen az év eleje óta 5,17 százalékot emelkedett a befektetési jegyek árfolyama. Az OTP Prémium származtatott alap az alapkezelő több abszolút hozamú alapjának teljesítményéből részesedik, és 3,8 százalékot hozott az idén a befektetőknek, akik csaknem 15 milliárd forintot utaltak oda.

Szintén abszolút hozamú alapnak számít a CIB Talentum Total Return alapok alapja. Fiatal konstrukcióról van szó, csak négy hónapja indult el, de már csaknem 12 milliárd forint van benne, és eddig 1,29 százalékot emelkedett az árfolyama. Az MKB Adaptív abszolút hozamú alap is tízmilliárd forintos nagyságrendben szerzett friss megtakarítást, és a hozama sem rossz, 2,55 százalék január óta.

A tőkeáramlási lista másik végén rövid kötvényalapok állnak. Az OTP Optima az idén 69,5 milliárd forintnyi tőkekivonásnál tart, a lakossági sorozat vagyona már a 285 milliárd forintot sem éri el. 42 milliárd forintot meghaladó összeg távozott eddig az Erste Kamatoptimumból, amely szintén rövid kötvényalap. A befektetők döntése érthető, hiszen az Optima hozama az idén kevesebb mint fél százalék, a Kamatoptimumé pedig a nullához közelít. A nagy pénzpiaci alapokkal szemben is fogy a türelem, az OTP tőkevédett pénzpiaci alapja több mint 24 milliárd, a K&H hasonló konstrukciója 16, a CIB Alapkezelő hozamvédett betétalapja több mint 13 milliárd forintnyi tőkekivonáson van túl.

alap ingatlan
Kapcsolódó cikkek