Pénz- és tőkepiac

Apadt a bankok nyeresége

A tavalyi első negyedévinél alacsonyabb profitról számoltak be a hitelintézetek. A portfóliók tisztítása erőteljesen zajlik, a hitelezés pedig kezd beindulni.

Valamelyest csökkent tavalyhoz képest a bankok nyeresége az első negyedévben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint 174,9 milliárd forintos adózott eredményt értek el három hónap alatt, ez 8,6 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Az adat némileg meglepő annak tükrében, hogy a legtöbb nagy hazai hitelintézet saját vagy tőzsdén forgó anyacégének jelentése szerint az első negyedévben nyereségesebb volt, mint tavaly ilyenkor. A fő tényező, ami miatt csökkent a nyereség, a kamatbevételek csökkenése volt. Ez egyébként az alacsony kamatkörnyezetben várható volt, a kamateredmény csaknem 8 százalékkal 197 milliárd forintra esett vissza. A fióktelepeknél más volt a helyzet, ezek nettó nyeresége 30 százalékkal 12 milliárd forintra nőtt az első három hónapban.

Fotós: Vémi Zoltán

A hitelintézetek mérlegfőösszege tovább nőtt, március végén már 34 586,54 milliárd forint volt, ami hatéves csúcsnak számít, a saját tőkéjük 3761 milliárd forint volt, ez történelmi csúcs. A tőkemegfelelési mutató javult, az első pillér szerint 21,3 százalékos volt március végén. A hitelállomány is lassan növekszik. Az első negyedévben a vállalati hitelek nettó volumene 1,25, a lakosságiaké 1,34 százalékkal emelkedett. A vállalati hiteleken belül a hagyományosan rosszul teljesítő, legnagyobb részben még a válság előtt felvett projekthitelek mennyisége tovább csökkent 1327,653 milliárd forintra. A külföldiek által felvett és az egyéb projekthitelek közül a 90 napon túl késedelmesek mennyisége csökkent. Az pörgését azonban jól jelzi, hogy az ingatlanvásárlási projekthitelek szépen nőnek.

A nem teljesítő hitelek állománya a teljes hitelintézeti szektorban már csak 8,9 százalék, összesen már alig 1600 milliárd forint a bedőlt állomány, amely egy éve még 2819 milliárd forint volt. A vállalati hitelek tizede, a lakosságiaknak pedig valamivel kevesebb, mint 15 százaléka tartozik ebbe a körbe. Az általános statisztika azért jobb ennél, mert a bankközi hitelek, illetve a pénzügyi vállalatoknak nyújtott kölcsönök döntő részét pontosan fizetik. A portfólióleépítések fő célpontjai közé tartoznak a bedőlt átstrukturált hitelek. Ezektől nagyon gyorsan igyekeznek megszabadulni a bankok, 2014-ben még 3 ezermilliárd forint fölött volt az ilyen újratárgyalt hitelek mennyisége, ez az idén márciusra 909 milliárd forintra csökkent. Az átstrukturált állományon belül a 90 napon túl késedelmesek mennyisége 2014-ben még 840 milliárd forint fölött tetőzött, az idén tavasszal viszont már a 250 milliárdot sem érte el az állomány.

Az alacsony kamatok miatt a betétállomány valamelyest csökkent az első negyedévben, 18 121 milliárd forintot tett ki. A háztartások még úgy-ahogy szinten tartották a bankszámláik egyenlegét, a vállalatok betétjei viszont több mint 3 százalékkal csökkentek, és az egyéb pénzügyi vállalkozások – köztük a tőkekivonástól folyamatosan szenvedő pénzpiaci alapok – is több mint 4 százalékkal mérsékelték a bankbetétállományukat.

Bank nyereség hitel intézet
Kapcsolódó cikkek