Pénz- és tőkepiac

Felemás évet zártak a hazai brókercégek

A hazai brókercégek felemásan vészelték át a tavalyi évet. Az Ersténél nőtt, a Concorde-nál és az Equilornál csökkent az adózott eredmény.

A nagy független brókercégeknél csökkent, a banki hátterű Erste Befektetési Zrt.-nél viszont nőtt tavaly a nyereség – derül ki a társaságok benyújtott beszámolóiból. A mérlegfőösszege alapján vezető hazai befektetési vállalkozásnak számító Erste e mutatója csaknem 90 százalékkal ugrott meg tavaly, és az év végére elérte a 156,4 milliárd forintot. A növekedés fő oka a kapcsolt vállalkozásokkal és az ügyfelekkel szembeni rövid lejáratú kötelezettségek megugrása volt, ami a tőzsdei árfolyamok megugrása után nem különösebben meglepő.

Fotós: Kallus György

A befektetési szolgáltatások bevétele is nőtt, több mint 16 százalékkal 18,23 milliárd forintra, ugyanakkor a kiadások is megszaladtak: több mint 12 százalékkal 8,74 milliárdra. A Befektető-védelmi Alapba (Beva) fizetendő kötelezettsége hatalmasra duzzadt. A Beva 2015-ös beszámolója szerint az Erste Befektetési Zrt. akkor még csupán 325 millió forinttal járult hozzá az alap feltöltéséhez, illetve a más brókercégeknél pórul járt befektetők kártalanításához, tavaly az általa befizetett összeg már csaknem 1,77 milliárd forint volt. Az üzemi eredmény mindezek dacára javult, 2,71 milliárd forintot tett ki, az adózott profit pedig 24 százalékkal 2,46 milliárd forintra hízott.

Csökkent ellenben a nyereség a Concorde Értékpapír Zrt.-nél, bár a mérlegfőösszeg ennél a cégnél is nagyra duzzadt. A társaság összes eszközének állománya 42,3 milliárd forint volt 2016 végén, 62 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Náluk is az ügyfelekkel szembeni kötelezettségek megugrása okozta a növekedést. A befektetési szolgáltatási tevékenység bevétele nagyjából stagnált 2015-höz képest, 4,71 milliárd forintot szedett így be a cég, a befektetési szolgáltatásokhoz kapcsolódó kiadások viszont nőttek 1,175 milliárd forintra.

A Quaestor és a Buda-Cash bedőlésének számláját a Concorde is nyögheti. A Beva-díj a cégnél hatalmas mértékben nőtt, 2015-ben a százszázalékos pótbefizetéssel együtt is összesen nem egészen 27 millió forintos tétel tavaly 169 millió forintra rúgott. A brókercég üzemi eredménye nőtt tavaly, és megközelítette a 983 millió forintot, a pénzügyi műveletek eredménye viszont romlott 2015-höz képest, így a végső adózott eredmény is kissé rosszabb lett az egy évvel korábbinál, 1,55 milliárd forintot tett ki.

Az Equilor mérlege szintén növekedett tavaly, 24 százalékkal 19,15 milliárd forintra emelkedett a mérlegfőösszeg. Ebben náluk is az ügyfelekkel szembeni kötelezettségek megugrása játszott kiemelt szerepet. A befektetési szolgáltatások bevételei szerény mértékben, 4 százalékkal, 3,56 milliárd forintra emelkedtek a társaságnál. A befektetési szolgáltatások kiadásai eközben több mint 30 százalékkal 1,06 milliárd forintra csökkentek. A Beva-díj az Equilornál 42 millió forintra rúgott tavaly, egy évvel korábban ennek alig a negyedét kellett befizetnie. Az üzemi eredmény a társaságnál 18 százalékkal nőtt, és meghaladta a 442 millió forintot, adózás után azonban az Equilor profitja is csökkent 2015-höz képest 13 százalékkal, 305 millióra.

concorde Erste brókercégek tőzsde Buda-Cash
Kapcsolódó cikkek