Pénz- és tőkepiac

Kilőttek a hadiipari részvények

Látványos rali kezdődött a hadiipari vállalatok piacán azt követően, hogy Donald Trump elfoglalta az Egyesült Államok elnöki székét. A befektetők lelkesedését az okozta, hogy az új elnök már a kampányban kijelentette, hogy érdemben növeli a védelmi kiadásokat, s 54 milliárd dollárt irányzott elő erre a célra. Május végén Trump meg is tette első lépését, amikor szaúd-arábiai látogatása során több tízmilliárdos üzletet köthettek amerikai hadiipari cégek, köztük például a Lockheed Martin, a Boeing vagy a Raytheon.

A légi- és hadiiparba fektető ETF-ek szárnyalnak idén, szinte kivétel nélkül két számjegyű hozamot értek el, és vagyonuk egy év alatt látványosan megugrott. Az iShares U.S. Aerospace & Defense ETF például 11,3 százalékos hozamot termelt idén, a kezelt a tavaly május végi 774,2 millió dollárról 3 milliárd fölé emelkedett. A SPDR S&P Aerospace & Defense ETF 10,46 százalékos növekedést ért el idén, a kezelt vagyon egy év alatt 181,5 millió dolláról 623 millióra ugrott. Hasonlóan jól teljesített a PowerShares Aerospace & Defense Portfolio ETF is, vagyonát 314 millióról közel megduplázva 10 százalékos profitot termelt.

A következő években komoly katonai beruházásokra van kilátás. Forrás: AFP

A Reuters adatbázisában szereplő elemzői konszenzusok alapján bőven van még potenciál a hadiipari cégekben, az ajánlások kivétel nélkül vételre biztatnak, a célárak pedig érdemi árnövekedést jósolnak. A Lockheed fair értékét 287,8 dollárra tartja a konszenzus, ez 4 százalékos növekedési potenciált rejt, ami érthető, tekintve, hogy idén már 11 százalékot drágult a A Curtiss-Wright célára ugyanakkor 104,7 dollár, ami azt jelenti, hogy tegnapi árfolyamon számolva 16 százalékos diszkonton forog a papír. Ráadásul a cég kilátásai is igen optimistán festenek, a piac idén 6,7 százalékkal növekvő eredményt vár a cégtől, 4,2 százalékkal növekvő árbevétel mellett.

Nem állnak be a katonasorba

Több nagy vagyonkezelő befektetési politikája kizárja bizonyos hadiipari cégek részvényeit a fenntartható fejlődésben való hit és az ügyfelek elvárása miatt. A belga Fairfin oldal összesítése szerint az Axa nem fektet olyan cégbe, amely taposóaknákat vagy kazettás lőszereket gyárt. A BNP Paribas szintén nem, sőt a vegyi, atom- és biológiai fegyverek gyártóit is kizárja. A Dexia, a KBC és az ING szintén kerüli a fegyvergyártókat, ha befektetésről van szó. Ám akadnak olyan nagy vagyonkezelők is, melyek hivatalos üzletpolitikájuk alapján nem kerülik mindenáron az ilyen részvényeket. Ezek közé tartozik például a Citi vagy a Deutsche Bank. | H. B.

Az iowai Rockwell 11 százalékkal alacsonyabb áron forog az elemzői céláraknál, így nem véletlen a felhalmozási ajánlás. (Annak ellenére, hogy idén már 17,2 százalékkal drágult a papír.) A társaság eredményében 5 százalékos javulást, a bevételi soron 30 százalékos megugrást várnak. A Northrop az erős évkezdés után 11 százalékos eredménynövekedést jósol az idei évre, 3,3 százalékkal több bevétel mellett. A részvények célára 264,8 dollár, ami 4 százalékkal magasabb a jelenlegi szintnél. A francia Thales árfolyama az idén eddig 6,8, míg egy év alatt 32 százalékkal emelkedett. A főleg helikoptergyártásban érdekelt francia Zodiac Aerospace az idén 8,5, az elmúlt évben pedig 11 százalékkal drágult. A vállalat árfolyama január közepén egy nap alatt 23 százalékkal lőtt ki, mert a versenytárs Safran vételi ajánlatot tett a Zodiacra, de attól két hónap múlva elállt, az árfolyam vissza is tért az eredeti szintre. A szintén francia Safran csak 2017-ben 17, az elmúlt egy év alatt pedig 31 százalékot szedett magára. Az olasz Leonardo esetében 18, illetve 57 százalék az emelkedés, míg a német Rheinmetallnál 36 és 45 százalék a drágulás azonos időtávokon.

Sokat segíthet a szektornak, hogy egyre nagyobb a NATO-tagállamokon a nyomás, hogy teljesítsék a védelmi kiadásokra tett vállalásaikat, hisz tavaly mindössze öt NATO-tagállam érte el a két százalékában meghatározott keretösszeget. Ráadásul Angela Merkel német kancellár a Bundeswehr megerősítése kapcsán újra szorgalmazta egy önálló európai haderő felállítását.

A hadiipari cégek jellemzően magas, 20 körüli P/E szorzón forognak. Az árbevétel-növekedés üteme jellemzően magas, két számjegyű, nem nagy az eladósodottság és egészséges marzsok jellemzők. Összességében jól teljesít a szektor, miközben a befektetők közt nem kap elég figyelmet. A kisbefektetők körében egyáltalán nincs fókuszban, intézményi vonalon érezni az érdeklődést, de van, ahol a befektetői szabályzat nem teszi lehetővé hadiiparhoz kapcsolódó részvények vásárlását – mondta Tunkli Dániel, a Concorde elemzője.

 

Donald Trump hadiipar Bundeswehr
Kapcsolódó cikkek