Pénz- és tőkepiac

Növekvő pályán a hitelintézeti fióktelepek

Több mint 12 milliárd forintos adózott eredményt értek el az első negyedévben a hitelintézeti fióktelepek, ami látványos javulás az előző években elkönyveltekhez képest. A lakossági területen viszont jócskán csökkent a jelentőségük a közelmúlt nagy piaci tranzakciói miatt.

Nagyon jól kezdték az évet a Magyarországon működő hitelintézeti fióktelepek, miután mind az üzemméretük, mind pénzügyi eredményük növekedett az első negyedévben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közelmúltban közzétett statisztikai adataiból. Az első három hónapban a kilenc banki fióktelep 12,02 milliárd forintos adózott eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 9,25 milliárddal. (Az adatok összevetésénél ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy 2017-től módosult a statisztikai módszertan: idén a szereplők már a nemzetközi számviteli standardok szerinti adatokat is megadhattak, ami némileg torzíthatja a képet.)

Fotós: Darnay Katalin

Az eredmény javulásában a fióktelepeknél is azok a tényezők játszhattak kulcsszerepet, mint a részvénytársasági formában működő hitelintézeteknél. Figyelemre méltó például, hogy az első három hónapban 14,14 milliárd forintos kamateredményt sikerült elérni, ami hozzávetőleg 4 milliárddal elmarad az egy évvel korábbi – még a magyar számviteli szabályok szerint kalkulált – összegtől. Ez egyértelműen az alacsony kamatkörnyezetnek és az annak nyomán csökkenő bevételeknek tulajdonítható. A nettó jutalék- és díjbevételeket is tartalmazó nem kamateredménynél viszont nagyon szép növekedést sikerült elérni, hisz a több mint 16 milliárdos, az MNB által kimutatott pozitív egyenleg majdnem a négyszerese az egy évvel korábbinak. A működési költségeken viszont, szintén hasonlóan a bankokhoz, már nem tudtak faragni a fióktelepek, mivel azok szintje – a szereplők számának további csökkenése ellenére is – emelkedett valamelyest az egy évvel korábbihoz viszonyítva. (A szereplők száma 2017 első negyedévétől csökkent tízről kilencre, miután az AXA Bank Europe SA itteni fióktelepe kikerült a nyilvántartásból. A banki fióktelepek száma egyébként 2009-ben volt a csúcson, akkor tucatnyi működött belőlük Magyarországon.)

Ami a mérlegoldalt illeti, a március végi, 1952,9 milliárd forintos hitelállomány még úgy is látványos ugrás az egy évvel korábbihoz képest, hogy a mellesleg 20 százalék feletti bővülésnek egyszeri okai is lehetnek. A lakossági hiteleknél viszont egyetlen esztendő alatt kevesebb mint a negyedére, 73,8 milliárd forintra olvadt a kimutatott állomány. Ennek leginkább az elmúlt időszak két nagy piaci eseménye – a Citi lakossági portfóliójának értékesítése és az AXA kivonulása – állhat a hátterében. A vállalati hiteleknél ugyanakkor éves alapon több mint 21 százalékos bővülést értek el a szereplők (415 milliárd forintos, negyedév végi állomány mellett), sőt csak az első negyedévben közel 15 milliárd forinttal sikerült duzzasztani a céges hitelportfóliót.

 

adózott eredmény fióktelep 2017 MNB hitelintézetek
Kapcsolódó cikkek