Pénz- és tőkepiac

Sokan elsiklanak a kártalanítás felett

Az Országos Betétbiztosítási Alap kötvénytartozása folyamatosan csökken, a vagyona pedig nő a tagintézeti befizetéseknek köszönhetően. A felszámolások lassan fejeződnek be, és kevés pénz folyt még be ezekből.

Egyre nagyobb vagyont biztosít az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Az intézmény most közzétett éves beszámolója szerint 2016 végén összesen 18 474 milliárd forintnyi betét volt a hitelintézeteknél, és egy átlagos ügyfélnek 1,375 millió forintja volt, 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az OBA nem biztosít mindent, a betétek biztosítási limitje 100 ezer euró, és a 2015. július 3. után kibocsátott banki kötvényekre nincs garancia. Az OBA által biztosított állomány így 13 155 milliárd forint volt az év végén, ebből kártalanítási kötelezettsége 8423 milliárd forintra van az alapnak. Egyre több a nagybetétes a beszámoló szerint már csupán a betétek 55 százaléka esik a 100 ezer euró alatti tartományba. Összesen csaknem 5900 milliárd forint van 100 ezer eurónál nagyobb betétben, ebből több mint 1000 milliárd forint természetes személyek számláján.

Forrás: shutterstock

Az OBA vagyona és fedezettségi mutatója viszonylag gyorsan kúszik felfelé a 2014–2015-ös hitelintézeti csődök után. Az alapban 2014 elején még 99 milliárd forint volt, ez a a betétek 1,2 százalékának felelt meg. Akkor 1 ezrelékes biztosítási díjat fizettek a hitelintézetek, amit azóta 1,75 százalékosra emeltek. Tavaly év elején így 17,5 milliárd forint gyűlt össze az alapban, 2016 végén a vagyon már megközelítette a 27 milliárdot. Az OBA-nak annak érdekében, hogy ki tudja fizetni a Buda-Cash-csőd után bedőlt DRB bankcsoport betéteseit, 100 milliárd forintos nagyságrendben kellett 2015-ben kötvényt kibocsátania, ezekből a 2022-ben lejáró értékpapír miatt még mindig nyilvántart 84,6 milliárd forintnyi tartozást.

Ha bedől egy hitelintézet, és az OBA kifizeti a betéteseket, a felszámolás során eladott vagyonelemekből származó pénzből az alap is kaphat kártérítést. A tavalyi évről szóló beszámoló szerint azonban éppen csak csurran-cseppen valami a betétbiztosítónak. Az alap az eddigi kártalanításai során összesen 258 milliárd forintot fizetett ki, a megtérülés azonban eddig csupán 18 milliárdot tett ki. Ha lezárulnak a felszámolási eljárások, akkor ez az összeg jelentősen nőhet. A betétbiztosítónál úgy kalkulálnak, összesen több mint 88 milliárd forinthoz juthatnak majd hozzá. Hogy mikor, az persze kérdéses. A Heves és Vidéke Takarékszövetkezet például 1993-ban ment csődbe, de az egri törvényszék csak tavaly december közepén hagyta jóvá a felszámolási mérlegét, és zárta le a felszámolási eljárást.

Vannak egyébként olyan betétesek is szép számmal, akik nem jelentkeznek a takarékok vagy a bankok csődje után a pénzükért. A betétbiztosítónál 2,7 milliárd forintnyi ki nem fizetett kártalanítás parkol a mai napig, ebből több mint 1,3 milliárd forintot tesznek ki azok, amelyek a Buda-Cashhez köthető négy DRB-s bank ügyfeleinek járnának.

Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítás Buda-Cash
Kapcsolódó cikkek