Pénz- és tőkepiac

Új lakásokra szerződhet az eszközkezelő

Jövőre is folytatódik a Nemzeti Eszközkezelő (NET) programja – erről jelentek meg határozatok a Magyar Közlönyben.

Jövőre is folytatódik a Nemzeti Eszközkezelő (NET) programja – erről jelentek meg határozatok a Magyar Közlönyben. Az eszközkezelő az eddigi 35 ezer helyett 36 ezer lakóingatlant vehet át 2018 végéig. Az ehhez szükséges forrásokat a jövő évi központi költségvetésből fedezik. A NET programját 2012-es indulása óta folyamatosan bővítik. Az eredeti, nagyon szigorú feltételeken enyhítettek, és a kezdeti 25 ezres keretet 2015-ben 35 ezresre növelték, mert a rendelkezésre álló kvóta gyorsan betelt.

Kép: AFP

Az eszközkezelő az idén március végéig már több mint 29 ezer lakás megvásárlását zárta le, a felajánlások száma pedig 40 ezer fölött volt. Az ezer ingatlanról szóló bővítés tehát valószínűleg nem lesz elegendő arra, hogy minden igényt kielégítsen, a nem teljesítő ingatlanhitelek volumene ugyan csökken, de ennek a hátterében a bankok portfóliótisztítása állhat. A Magyar Bankszövetség korábban úgy nyilatkozott, 50 ezerre kellene növelni a keretet, hogy minden rászoruló beférjen a NET-be.

A jegybank adatai szerint a fizetésképtelen adósok döntő részén az elmúlt években a NET segített. A program ráadásul azokban a térségekben a legaktívabb, ahol a legnehezebb más módon eladni a bedőlt hitelek fedezetéül szolgáló ingatlanokat. A megyéket nézve Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmárban vásárolta meg a legtöbb lakást az intézmény. A gazdagabb, nyugat-dunántúli térségben kevesen kerültek be a programba: Zalában, Vasban és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legkevesebb ingatlanvásárlás.

Magyar Közlöny lakás eszközkezelő
Kapcsolódó cikkek