Pénz- és tőkepiac

Vonzza a pénzt a Forma–1 tulajdonosa

Az alacsony kamatkörnyezet kedvez a kockázatitőke-befektetéseknek aminek egyik jele, hogy a CVC Capital Partners nemrég 16 milliárd eurót szedett össze.

Az alacsony kamatkörnyezet kedvez a kockázatitőke-befektetéseknek. Ennek egyik jele, hogy a CVC Capital Partners nemrég 16 milliárd eurót szedett össze a legújabb magántőkealapjába – írja a Reuters. Az alap Európában és Észak-Amerikában fektet be. Az alacsony kamatkörnyezet mellett az olcsó is kedvezően hat a magas hozammal kecsegtető magántőke-befektetésekre. A CVC, amely Európa legnagyobb priváttőke-cégének számít, januárban kezdte gyűjteni a pénzt az alapjához, és túlszárnyalta a tavalyi alapot is, amely karácsonyra 13 milliárd dollárt szedett össze.

Forrás: AFP

Ha a befektetői igény eléri a 25-30 milliárd eurót, az alap minimálisan elvárható hozamát a jelenlegi 8 százalékról 6 százalékosra csökkentik – közölte egy, az ügyet jól ismerő forrás a hírügynökséggel. A CVC 1981-es alapítása óta összesen 107 milliárd dollárnyi forrást vonzott, ezekből olyan cégekbe fektetett be, mint a luxuskarórákat gyártó svájci Breitling vagy a Forma–1. Jelenleg 65 milliárd dollárnyi befektetést kezel.

A CVC nem közölte, milyen intézmények szálltak be a legutóbbi, hetedik alapba, de az eggyel korábbi, hatodik alapjánál befektetőinek fele állami nyugdíjalap volt. Az olyan intézmények, mint a nyugdíjalapok, biztosítóieszköz-alapok vagy állami vagyonkezelők megtehetik, hogy éveken át várjanak arra, hogy megtérül egy ilyen és magasabb nyereséget hoz, mint a többi eszközosztály. Az érettebb fázisban lévő alapjaival a CVC hozta is az elvárásokat, és legalább megduplázta a befektetők pénzét. A vagyonkezelő eddig átlagosan 20 százalék körüli éves hozamot ért el az európai alapjaival.

A magántőke-társaságok általában díjat számolnak fel a befektetéseikért, és a profit egy részét is megtartják. A Preqin nemzetközi adatszolgáltató szerint globálisan ezek az alapok 589 milliárd dollárt kezeltek, ami nagyjából megfelel a 2013–2015-ös szintnek. Sok olyan alap volt, amely 5 milliárd dollár fölött szerzett befektetőket, ez a pénzügyi válság óta rekordösszeg náluk. A 2008-as válságot követően sokan megégették magukat ilyen befektetésekkel, ezért elfordultak a kockázati tőkétől. Mostanában viszont javul a helyzet, januárban a Permira 7,5 milliárd dollárnál zárta be az alapját, miközben eredetileg csak 6,5 milliárdnyi befektetést keresett. Tavaly év végén az Apax 9 milliárd dollárt szedett össze.

CVC f1 dollár forrás pénz
Kapcsolódó cikkek