Pénz- és tőkepiac

A Western Digital miatt bukhat a Toshiba óriásüzlete

A Toshiba árfolyama 3,35 százalékot zuhant arra a hírre, hogy jogi problémák miatt nem sikerült a szerdai határidőre eladni a japán cég csipgyártó üzletágát.

Az amerikai atomenergetikai üzletágánál keletkezett, hatmilliárd dollárt meghaladó vesztesége miatt sürgős feltőkésítésre szoruló vállalat 18 milliárd dollárt kapna a Toshiba Memory Corporation (TMC) nevű leányvállalatáért, de a Bain Capital és japán állami befektető társaságok alkotta konzorciummal kötendő üzletbe a Toshiba korábbi partnere, a Western Digital (WD) semmiképp sem hajlandó belenyugodni. Az amerikai cég a japánokkal közösen létrehozott vegyesvállalatának érintettségére hivatkozva követel magának beleszólási jogot a vevőkijelölési folyamatba. Emiatt be is perelte Amerikában a Toshibát.

A WD leginkább persze magát ajánlja, s pénzügyi partnerét, az amerikai KKR befektetői csoportot. Kedden bejelentették, hogy ők is hajlandók megadni a megkövetelt 18 milliárd dolláros minimumárat. Részleteket viszont nem közöltek, igaz, a Toshiba döntése véglegesnek ígérkezik, hiszen nem akarja a konkurensei kezére adni a világ második legnagyobb NAND-memória-gyártóját.

A Reuters úgy tudja, hogy a WD valamilyen formában a győztesnek hirdetett konzorcium tagjait is bevonná az üzletbe.

A Toshiba részvényeseinek szerdai közgyűlésén a WD-t kárhoztatták az eladás csúszásáért, ugyanakkor készek megállapodni a kon­­fliktus békés rendezéséről. „Elővigyázatosságból” azonban egymilliárd dolláros kártérítési keresetet nyújtottak be Tokióban az amerikaiak ellen, a TMC-ügylet esetleges meghiúsulását a számlájukra írva.

toshiba Western Digital
Kapcsolódó cikkek