Pénz- és tőkepiac

Lassan olyan erős a forint, hogy érdemes valamilyen valutát venni

Lassan olyan szintek közelébe érkezünk a forint árfolyamában, ahol érdemes lehet elgondolkodni akár hosszabb távra szóló devizavételen is.

Az elmúlt másfél hónapban folyamatos erősödést láthattunk a forint piacán mind az euróval, mind a dollárral szemben. A hazai külkereskedelmi mérleg folyamatos többlete, az államadósság kedvező finanszírozási feltételei, illetve az erőteljes továbbra is támogathatják a forint erősödését, ám lassan olyan szintek közelébe érkezünk, ahol érdemes lehet elgondolkodni akár hosszabb távra szóló devizavételen is.

Az euró-forint jegyzésében 305,50-nál található egy kulcsszint, amennyiben a kurzus a következő napokban nem emelkedik vissza e fölé, további csökkenés, azaz forinterősödés jöhet, elsőként a 303-as, majd a 300-as szint lehet az, amit ha megérint a keresztárfolyam, fordulat állhat be a mozgásban.

A dollárral szemben még többet tudott erősödni a forint, aminek oka elsősorban az volt, hogy az Európai Központi Bank hamarosan elmozdulhat a jelenlegi, ultralaza monetáris politikai álláspontról, miközben a Fed – a gyengébb amerikai gazdasági adatok és a csökkenő miatt – lassíthat a kamatemelési lépéseken, és egyelőre Trump sem tudott olyan érdemi intézkedéseket tenni, amelyek erősíthetnék a dollárt. A dollár-forint árfolyamban 250-nél lehet az első olyan szint, ahol érdemes elgondolkodni a dollárvételen, mivel 2014 őszén, a nagy dollárerősödési hullámban is ott volt egy meghatározó érték.

Fordulatot hozhat a devizapiacon az augusztus 24–26-i Jackson Hole gazdasági szimpózium, ahol mind az EKB, mind a Fed részéről érkezhetnek olyan üzenetek, melyek közvetve a forint piacára is jelentős hatással lehetnek.

forint valuta árfolyam
Kapcsolódó cikkek