Pénz- és tőkepiac

Már csak egy hétig lehet fizetni a régi két- és ötezressel

Már csak egy hétig lehet a régi 2000 és 5000 forintos bankjegyekkel fizetni, mert ezeket a címleteket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kivonja a forgalomból.

Augusztus 1-jétől már csak az idén márciusban megjelent, megújított barna 2000 és sárga 5000 forintos bankjegyekkel lehet fizetni, ezt követően a kereskedők nem kötelesek elfogadni a régi, bevont címleteket. A határidő után azonban díjmentesen beválthatók minden bank- és postafiókban még három évig, a jegybanknál pedig húsz évig azonos címletű törvényes fizetőeszközre is cserélhetők.

A biztonsági elemei és képi megjelenése tekintetében is korszerűbb bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben kezdte el kibocsátani. A bankjegyeken lévő portrék és képek nem változtak, de számos új biztonsági elemmel rendelkeznek – közölte korábban Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke. Az új ötezres címlet esetében a sárgás alapszínt nemzetközi és hazai fókuszcsoportos kutatások alapján választották ki. A felmérés szerint a lakosságnak fontos, hogy egyes bankjegyek egyszerűen és magabiztosan azonosíthatók legyenek, és a sárga alapszín éppen a megkülönböztethetősége miatt jó választás.

Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatóságának vezetője korábban úgy nyilatkozott, a forgalomban lévő bankjegyek már idősek, ezért volt szükség a leváltásukra. A címletek cseréje 2018-ban fejeződik be, jövőre új ezres, majd azt követően új ötszázas kerül forgalomba – ez utóbbi esetében a jegybank nem látja indokoltnak, hogy érmére cserélődjön. Az MNB tájékoztatása szerint az 5000 forintosból még 5,5 millió darab van a lakosságnál – ami a forgalomban lévő összes ötezres 20 százalékát teszi ki –, a 2000 forintosból pedig 7,3 millió darab, ami a forgalomban lévő kétezres bankjegyek 28 százaléka. A hónap végéig használható két címletből több mint 42 milliárd forint névértékű bankjegy van a háztartásoknál.

A jegybank korábban arról is beszámolt, hogy a 2000 és 5000 forintos bankjegyek cseréje továbbra is kedvező ütemben halad, május végéig a 2000 forintos bankjegyeknek már 60 százaléka, az 5000 forintos bankjegyeknek pedig közel háromnegyede újakra cserélődött.

Az MNB tájékoztatása szerint az 1999-ben kibocsátott, barna színű 5000 forintos bankjegyből még félmillió darab maradt forgalomban, a régi, Bartók-portrés 1000 forintosból 3,1 millió maradt kint. A 2007-ben kibocsátott Mátyás-portrés 1000 forintos bankjegyből 3 milliót nem váltottak vissza, régi Ady-portrés 500 forintosból 3 millió, a Károly Róbert-portrés 200 forintos bankjegyből pedig 14,2 millió darab van még a lakosságnál. Az 1999-es kibocsátású bankjegyeket még két évig lehet becserélni. A 2000-es évek második felében bevont szériák esetében még akár tíz évig is lehet halogatni az átváltást. A régi húszezresből még 11,3 millió darab – a teljes 20 000 forintos állomány 8 százaléka – van forgalomban. Ezzel a bankjegyekkel az év végéig lehet fizetni.

Feladat az étel- és italautomatásoknak is

A Magyar Nemzeti Bank felhívta minden parkoló-, menetjegy-, ital- és áruautomata-üzemeltető figyelmét, hogy miután a régi 2000 és 5000 forintos bankjegyekkel csak július 31-ig lehet fizetni, alkalmassá kell tenni a berendezéseket az új bankjegyek elfogadására. | VG

 

bankjegycsere MNB bankjegy
Kapcsolódó cikkek