Pénz- és tőkepiac

Nem robbantott bankot a Waberer’s

Mérsékelt érdeklődés fogadta a Waberer’s papírjait az első kereskedési napon. A vállalat ősszel tervezi elindítani következő intermodális szolgáltatását Észak-Olaszország és Franciaország között.

Csütörtökön indult a kereskedés a Waberer’s International Zrt. papírjaival a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A hagyományos, harangkongatással egybekötött, ünnepélyes megnyitón Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója elmondta: a börze életében jelentős lépés a Waberer’s érkezése, hiszen ez a legnagyobb tőzsdei kibocsátás Magyarországon 1998 óta. A szállítmányozó vállalat a maga 90,2 milliárd forintos piaci értékével a hatodik legnagyobb cég lett a hazai tőzsdén, a BUX index szokásos szeptemberi felülvizsgálatakor pedig a prémiumkategóriába helyezett értékpapír az ötödik legnagyobb súllyal kerülhet be a részvénykosárba.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

Lassan indult a kereskedés a vállalat papírjaival. Az árfolyam az 5100 forintos nyitóárról hamar 5199 forintig ugrott, de aztán 5160 forint körül nyugodott meg, végül lassan ereszkedni kezdett, majd 5125 forinton végzett. Mindez nem véletlen, hiszen a tőzsdei bevezetés során felkínált részvényeknél nem alakult ki túljegyzés. A papírok nem hozták lázba a befektetőket, a pakett az értékesítési ársáv alján kelt el. Nem is csoda, hogy a befektetők, ha két hetük volt 5100 forintos áron részvényt venni, most nem szándékoznak drágábban megtenni ugyanezt a tőzsdén. A 479 millió forintos nyitónapi forgalom sem közelíti meg a nagypapírokét, a Waberer’s papírjait tehát nem tépték az első kereskedési napon.

Az intézményi befektetők a teljes értékesített részvénymennyiség 82 százalékát jegyezték le, 17,7 százalék kisbefektetőkhöz került. A munkavállalók és a vezető tisztségviselők a maguk 0,23 százaléknyi részvényhányadával nem voltak túl aktívak. Lajkó Ferenc, a Waberer’s vezérigazgatója erről a Világgazdaságnak azt mondta: az érdeklődés ugyan nagy volt, de több mint ötezer kamionsofőrjük van, akik a szűk jegyzési időszakban nem tudták személyesen megtenni a szükséges lépéseket. „Mindent megpróbáltunk, de értékpapírszámlát csak személyesen lehet nyitni” – hangsúlyozta. Pedig jól jártak volna a munkavállalók és a vezetők a lehetőséggel: azok, akik a cég részvényeit az elszámolást követő egy évben tartják, egy ingyenrészvényt kapnak minden tizedik papírjuk után.

Mint ismert, a tőzsdére lépéssel a Waberer’s összesen 15,5 milliárd forint friss tőkét vont be, amelynek nagy részét a lengyel Link fuvarozócég felvásárlására használja.

Ősszel új intermodális szolgáltatást indítanak

A Waberer’s még korábban elindította intermodális szolgáltatását: Budapest és a németországi Neuss között vasúti kocsik is bekapcsolódnak az áruszállításba. Május közepén a társaság közölte: további járatokat is szeretnének indítani. A tervezett intermodális járatokról Lajkó Ferenc lapunknak tegnap elárulta: ősszel szeretnék elindítani az Észak-Olaszország és Franciaország közötti tesztüzemmódot, majd az év végén értékelik ki ennek, illetve a Neuss és Budapest közti vonal üzemeltetésének eredményeit.

 

részvény tőzsde Waberer’s
Kapcsolódó cikkek