Pénz- és tőkepiac

Pénzt köt le a túl sok projekthitel

Nem okozott meglepetést egyik banknak sem, hogy túl magas problémás projekthitel-állományuk miatt kockázati tőkepuffer megképzésére kötelezte őket az MNB. Kérdés, hogy a jegybank rosszbankja tudott volna-e segíteni az állományok leépítésében a CIB-nek és a Raiffeisennek.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) a hét elején a CIB Bank esetében 2 százalékos, a Raiffeisen Bank esetében 1,5 százalékos rendszerkockázati tőkepuffer képzését írta elő. A jegybank lapunknak adott válasza szerint a problémás projekthitelek tartósan magas állományát kiemelt pénzügyi stabilitási kockázatként azonosították, ezért döntöttek 2015 októberében a rendszerkockázati tőkepuffer bevezetéséről. A szabályozás eredetileg 2017. január 1-jén lépett volna életbe, ám tavaly októberben a határidőt fél évvel meghosszabbították, így közel két év állt a bankok rendelkezésére, hogy megfeleljenek az előírásoknak. Az MNB szerint az alkalmazkodás megfelelő volt, hiszen a 2014-es III. negyedévi 821 milliárd forintos problémás állomány 2017 első negyedévére 241 milliárdra csökkent. A CIB és a Raiffeisen a jelentős portfóliótisztítás ellenére a szabályozói limit felett állt a vizsgált hitelek tekintetében, intézkedett az MNB.

Fotós: Darnay Katalin

A jegybank korábban segítséget ígért a bankoknak a nem teljesítő (ingatlan)projekthitelek kezelésében, ám az e célra létrehozott MARK Zrt. egyetlen követelést sem vett át a bankoktól, sőt magát a társaságot is eladta tavaly ősszel a jegybank a cseh APS Holding szlovák érdekeltségének.

Az MNB-nek a 2017. márciusi adatok alapján meghozott döntése nem lepte meg egyik bankot sem – mondták el a Világgazdaságnak az érintettek. A CIB csoport rendelkezésre álló tőkeszintje megnyugtatóan haladja meg a most bejelentett tőkepufferrel megnövelt, szabályozói tőkemegfelelési szintelvárást, és a nem teljesítő hitelállomány tervezett módon zajló folyamatos csökkenése még tovább fogja javítani a tőkemegfelelésüket – közölték az olasz Intesa tulajdonában lévő banknál. A CIB 2012 óta több mint 70 százalékkal, mintegy 464 milliárd forinttal csökkentette a nem teljesítő hitelállományát, amiben komoly szerepet játszott, hogy a bank volt az első a hazai bankok közül, amelyik portólióban tudta eladni erre specializálódott befektetőknek nem teljesítő hitelállományának egy részét (idén májusban hasonlóan sikeresen adtak túl egy nagy méretű nem teljesítő lakossági hitelcsomagon is). A bank tegnap is hirdetett visszavett ingatlanokat is a Recovery Zrt.-n keresztül.

A Raiffeisennél annyit közöltek, hogy a március vége óta eltelt időszakban már a szabályozói szint alá csökkent a nem teljesítő hitelek állománya, ennek ellenére természetszerűen ők is megképezték az előírt tőkepuffert. A szabályozás szerint ezt a banknak a következő vizsgálatig tartania kell. A tőkepuffereket évente vizsgálják felül, de a PST-nek joga van hamarabb dönteni.

Raiffeisen projekthitel intézkedés MNB CIB
Kapcsolódó cikkek