Pénz- és tőkepiac

Fontossá vált az örökölhetőség a magyarok körében

A megtakarítással rendelkező magyarok mintegy harmada számára fontos szempont az örökölhetőség, amikor megtakarítási konstrukciót választ – derül ki az OTP Bank a GFK kutatóintézettel közösen készített felméréséből.

A felnőtt, megtakarítással rendelkező magyar lakosság körültekintően tájékozódik és több szempont együttes figyelembevételével hozza meg döntéseit, a hosszú távú, öngondoskodásra irányuló befektetések kiválasztásánál - derül ki az OTP Bank a GFK kutatóintézettel közösen készített felméréséből. Eszerint a megkérdezettek 30 százaléka számára az örökölhetőség az egyik legfontosabb szempont, amikor megtakarítási eszközt választ.

A nyugdíjcélú megtakarítások esetében fontos kérdés lehet, hogy mi történik a befektetett pénzzel, ha a pénztártag akár a elérése előtt, akár a járadék-kifizetés ideje közben meghal. Ki kapja meg a vagyont és mekkora rész illeti meg az államot? Az önkéntes nyugdíjpénztárak egyik előnye, hogy a befizetett összegek örökölhetőek, illetve a haláleseti kedvezményezettek részére kifizethetőek.

Az OTP Nyugdíjpénztár 2016-ban 523 millió forint hagyatékot fizetett ki összesen, ebből 64 százalék kedvezményezettek részére történő kifizetés volt. Az örökös/kedvezményezett a teljes összeget kézhez kapja, az nem terhelhető meg semmilyen, örökhagyó által hátrahagyott tartozással. A pénztártag halála esetén az egyén OTP Nyugdíjpénztári egyenlegén található megtakarítás nem képezi a hagyaték részét.

Az öngondoskodás egyre nagyobb szerepet tölt be a magyar lakosság életében és megtakarításainkat is tudatosan megválasztott szempontok szerint kezeljük

- mondta el Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. A szakember szerint így például nem csak a saját érdekeink figyelembevételével választunk megtakarítási eszközt, hanem előrelátóan gondoskodunk szeretteinkről is.

A kedvezményezett jelölés sokkal gyorsabbá teszi a kifizetést, ezért a természetes örökösöket is célszerű kedvezményezettként megjelölni. A kifizetés a szabályszerűen kitöltött dokumentumok hiánytalan beérkezését követő 15 munkanapon belül történik.

OTP hagyaték öngondoskodás Örökölhetőség
Kapcsolódó cikkek