Pénz- és tőkepiac

Bóvlikötvényt bocsát ki a Tesla

Kötvényeket bocsát ki a Tesla, hogy ki tudja elégíteni a vevőket, akik csaknem félmillió darabot rendeltek már meg az új Model 3-asból.

Kötvényeket bocsát ki a Tesla, hogy ki tudja elégíteni a vevőket, akik csaknem félmillió darabot rendeltek már meg az új Model 3-asból. Az általában magasabb hozamot kínáló, de alacsonyabb besorolású úgynevezett bóvlikötvény kibocsátásából 1,5 milliárd dollárt vár az elektromos autókat gyártó cég. a cég vezérigazgatója reméli, hogy a kötvénybefektetők körében ugyanolyan népszerű lesz a Tesla, mint a részvényvásárlóknál. A társaság eddig részvényre váltható kötvényekkel és részvénykibocsátással vont be forrást, a 2025-ben lejáró az első tisztán hitelpapír-kibocsátása. A kötvényjegyzést a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Barclays, a Bank of America Merrill Lynch, a Citigroup, a Deutsche Bank és az RBC szervezi.

Robbie Goffin, az FTI Consulting szakértője
Forrás: AFP

A Tesla-kötvények minősítése nem épp a legjobb. A Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő megerősítette az autógyártó B– adósbesorolását, negatív kilátással. Az S&P akkor ront a besoroláson, ha a Model 3 (év végéig tervezett) gyártási tervszámai nem valósulnak meg, vagy a Model S és X gyártási költségei jelentősen növekednek. A Moody’s B3 minősítést adott a kötvényre stabil kilátással.

A kötvényvásárlók nem szeretik azokat a cégeket, amelyek nem termelnek pénzt, de a Tesla esetében elnézőbbek lesznek

– mondta Robbie Goffin, az FTI Consulting szakértője a Reutersnek. Efraim Levy, a CFRA tőkeelemzője szerint a kötvény legalább 2018 közepéig elegendő forrást biztosít a Tesla számára. „Fennáll persze a kockázat, hogy elfogy a pénz, de a cég akkor visszatérhet a részvénypiacra” – tette hozzá.

A márka első elérhetőbb árú, az Egyesült Államokban 35 ezer dollárért (kb. 9 millió forint) kínált modelljére már 455 ezer megrendelés érkezett. A leadott igényekre 2018 végi szállítást ígérnek. Az autógyártó nem is vesz részt a szeptemberi Frankfurti Autószalonon, mert nem akarja tovább növelni a rendelésállományt. Model 3-ból ebben a hónapban 1000, a következőben 1500 készülhet, év végére pedig már havi 20 ezresre akarják növelni a termelést, amelyet jövőre megdupláznának.

A Tesla friss tőzsdei jelentése szerint a második negyedévben 1,2 milliárd dollárt költöttek a Model 3 gyártásának előkészítésére. Az időszak végén 3 milliárd dollár készpénze volt a cégnek, ez három hónappal korábban még 4 milliárd volt. A Tesla-részvények árfolyama hétfőn 0,5 százalékkal 355,17 dollárra esett New Yorkban a kötvénykibocsátás hírére. Előtte a jó negyedéves gyorsjelentés miatt 11,7 százalékkal lőtt ki három nap alatt, és a papír idei teljesítménye is 66,2 százalékos plusz.

bóvli kötvény Tesla
Kapcsolódó cikkek