Pénz- és tőkepiac

Nagyot zuhant Kína tőkekihelyezése

Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése (ODI) jelentősen, 44,3 százalékkal, 57,2 milliárd dollárra csökkent az idei első hét hónapban éves összevetésben.

A kínai kereskedelmi minisztérium honlapjára kedden felkerült adatok szerint ezen belül az 50 országot érintő, Egy övezet egy út programban az ázsiai ország pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése 7,65 milliárd dollár volt a január és július vége közötti időszakban.

A 2013-ban elindított kezdeményezés célja Ázsia, Afrika és Európa összekötése dollármilliárdos projektekkel, ami Peking szerint a globális fejlődés motorja lehetne a jövőben.

Forrás: AFP

A kínai kormány intézkedéssekkel próbálja lassítani a tőkekihelyezést, mert az további nyomást gyakorol a jüanra és csökkenti az ország devizatartalékát.

Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése tavaly 44,1 százalékkal, 170,1 milliárd dollárra emelkedett.

A kereskedelmi minisztérium ugyancsak kedden hozta nyilvánosságra, hogy Kínában a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) értéke 485,42 milliárd jüant (72,66 milliárd dollár, 1 jüan 38,77 forint) tett ki az idei első hét hónapban, ami 1,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

A minisztérium nem közölt júliusi FDI-adatot, a Reuters számításai szerint a múlt hónapban az FDI 11,8 százalékkal 43,88 milliárd jüanra csökkent éves összevetésben.

A tavalyi FDI 813,22 milliárd jüan volt, ami 4,1 százalékkal haladta meg a tavalyelőttit, amikor a bővülés nagyobb, 6,4 százalékos volt.

tőke tőkekihelyezés Kína
Kapcsolódó cikkek