Pénz- és tőkepiac

Színvallás előtt áll a FuturAqua

A júliusi 10 millió forint után most újabb 7,5 millióval finanszírozzák a Futur­Aquát saját igazgatósági tagjai. Lehet, hogy a héten megtudjuk, mire kellett a pénz.

Bennfentes személyek részvényügyleteiről tájékoztatta a befektetőket szerdán a Futur­Aqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyrt. Ezek közül a Fodor István és Pais Ella Regina igazgatósági tagok érdekeltségébe tartozó Enviro-Geo Kutatási, Oktatási és Szolgáltató Bt. 212 ezer darabos Futur­Aqua-törzsrészvényének értékesítése érdekes 35,15 forint átlagáron. A tranzakciók után az Enviro-Geónál 6,28 millió Futur­Aqua-törzsrészvény marad. Ez a mennyiség a jegyzett tőke 31,38 százalékával egyenlő. Magánál az ügyletnél jóval lényegesebb azonban, hogy a társaság közleménye szerint az Enviro-Geo a tranzakció után további forrást biztosít a FuturAquának, amellyel az nyrt. tevékenységét finanszírozza.

Forrás: Shutterstock

Vajon mire kell a FuturAquának újabb 7,5 millió forint? Emlékezetes, hogy a közelmúltban is volt példa hasonló esetre. Júliusban szintén az Enviro-Geo nyújtott közel 10 millió forint forrást a FuturAquának, amit – a társaságtól kapott tájékoztatás szerint – tőzsdei és felügyeleti díjakra, a könyvvizsgáló kifizetésére és a folyamatban lévő projekt előkészítésére fordítottak. Most annyit tudtunk meg a társaságtól, hogy a hét második felében várható bejelentés az újabb forrás felhasználását illetően.

A FuturAqua még az ősszel kötött megállapodást a HYD Pharma céggel, hogy finanszírozzák a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) humán klinikai vizsgálatát, s ha az eredményesen végződik, akkor közösen értékesítik a termékeket. A félmilliárdos projekt indulásához szükséges összeget, 80 millió forintot, a FuturAqua két nagytulajdonosa biztosította a HYD részére. A további költségek fedezésére szóba került a tőkeemelés és a részvénykibocsátás lehetősége, ám erről még nem született döntés. A HYD-projektnek egyelőre nem volt mérleghatása sem a kiadási, sem a bevételi oldalon. Jelenleg a szlovákiai és a szerbiai klinikai vizsgálatok előkészítése folyik. A projekt Szlovákiában van előrehaladottabb állapotban, míg Szerbiában további dokumentumokat kért be a gyógyszerhatóság. Nincs kizárva, hogy Szerbiából vagy Szlovákiából érkezhet hír a héten.

A FuturAqua legígéretesebb törekvése egy víztőzsdeplatform kialakítása, ahol a víz – mint nyersanyag – származtatott termékeivel lehet kereskedni. Ennek a technikai alapjait előkészítették, de a keresletnek el kell érnie egy kritikus tömeget ahhoz, hogy a próbaüzemen túlléphessenek, és valóban élő árjegyzés alakuljon ki. Egyelőre a kisbefektetők számára nyitott a lehetőség, hogy részvénytulajdonuk erejéig 1 forint/liter önköltségi áron jussanak jó minőségű ásványvízhez, amely másfél literes palackokban leszállítva, a csomagolással együtt, 28 forintra jön ki literenként.

A FuturAqua árfolyama nyár elején meredeken felhúzott, ám azóta a felszedett pluszt lényegében visszaadta. Nagyobb lendület nem is várható a papírtól, amíg nem válik nyereségessé a cég. Ám erre a menedzsment is csak kétéves távlatban lát esélyt.

források Futuraqua víz tőzsde
Kapcsolódó cikkek