Pénz- és tőkepiac

FuturAqua: a víztőzsde alapjait már lefektették

Tulajdonosi eladások mozgatták meg az ígéretes vízpiacon érdekelt FuturAqua álmos árfolyamát. A felriadt befektetők a projektek termőre fordulását várják.

Saját igazgatósági tagjai – Fodor István és Pais Ella Regina – érdekeltségébe tartozó társaság részvényvásárlásáról adott hírt a FuturAqua. Eszerint július 24-én tőzsdei ügyletkötés keretében 335 ezer darab törzsrészvényt vett az Enviro-Geo Kutatási, Oktatási és Szolgáltató Bt. 32,42 forintos átlagáron. A tranzakciók után az Enviro-Geónak 6 millió 496 ezer törzsrészvénye lett, ami a jegyzett tőke 32,43 százalékát testesíti meg.

Az Enviro-Geo a tranzakció után forrást biztosít a FuturAqua Nyrt.-nek, amelyből a társaság kiadásait, például a tőzsdei és felügyeleti díjakat, a könyvvizsgáló díját és a folyamatban lévő projekt előkészítését finanszírozhatjuk – mondta a Világgazdaságnak Fodor István, a FuturAqua elnöke.

Forrás: VG

Emlékezetes, hogy a FuturAqua ősszel kötött megállapodást a HYD Pharma céggel, hogy finanszírozzák a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) humán klinikai vizsgálatát, s ha az eredményesen végződik, akkor közösen értékesítik a termékeket. A félmilliárdos projekt indulásához szükséges összeget, 80 millió forintot, a FuturAqua két nagytulajdonosa biztosította a HYD részére. A további költségek fedezésére szóba került a tőkeemelés és a részvénykibocsátás lehetősége, ám erről még nem született döntés. A HYD-projektnek egyelőre nem volt mérleghatása sem a kiadási, sem a bevételi oldalon.

Március elején jött a hír, hogy Kína és Új-Zéland után az Egyesült Államokban is szabadalmi oltalmat kapott a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. új technológiája, ami a DDW hatékonyabb és olcsóbb előállítását teszi lehetővé. Amint Fodor István elmondta, a szlovákiai és a szerbiai klinikai vizsgálatok előkészítése folyamatban van. A projekt Szlovákiában van előrehaladottabb állapotban, Szerbiában további dokumentumokat kért be a gyógyszerhatóság.

A FuturAqua legígéretesebb törekvése egy víztőzsdeplatform kialakítása, ahol a víz – mint nyersanyag – származtatott termékeivel lehet kereskedni. Ennek a technikai alapjait előkészítették, de a keresletnek el kell érnie egy kritikus tömeget ahhoz, hogy a próbaüzemen túlléphessenek, és valóban élő árjegyzés alakuljon ki. Ehhez kapcsolódik a helyi pénzekhez, például a soproni kékfrankoshoz hasonló watercoin vízérme. Ennek bevezetését leánycégük, az Ecopay készíti elő, jelenleg a hálózatépítés és az elfogadóhelyek telepítése folyik. A watercoin bevezetésének az országos lefedettség elérése után van létjogosultsága. A forgatható és átruházható vízkvótautalványhoz már most is hozzájuthatnak a részvényesek. Tavaly kisbefektetők éltek is a lehetőséggel, hogy 1 forint/liter önköltségi áron jussanak jó minőségű ásványvízhez, amelynek másfél literes palackokban leszállítva, a csomagolással együtt, 28 forintos volt a literenkénti ára.

A FuturAqua árfolyama június elején meredeken felhúzott, ám azóta a felszedett plusz kétharmadát vissza is adta. Nagyobb lendületet akkor vehetne a papír, ha végre nyereségessé válna a cég, amire a társaság elnöke kétéves távlatban lát esélyt.

Futuraqua víz tőzsde
Kapcsolódó cikkek