Pénz- és tőkepiac

Az olajországok lakosai lettek a legnagyobb offshore-lovagok

A gazdagokra jellemző, hogy az adóoptimalizálás érdekében offshore számlákat nyitnak.

A gazdagokra jellemző, hogy az adóoptimalizálás érdekében offshore számlákat nyitnak. Az amerikai Nemzeti Gazdasági Kutató Hivatal (NBER) felmérése tételesen összehasonlította, hogy mennyi pénzt parkoltatnak adóparadicsomokban az egyes országok lakosai és vállalatai. A világátlag 9,8 százalék, vagyis nagyjából a teljes tizedét tartják külföldi számlákon.

A külföldre vitt pénzek listáját az Egyesült Arab Emírségek vezeti, az onnan kivitt offshore vagyon meghaladja a 70 százalékát, de Venezuela sincs sokkal lemaradva, itt 65 százalék közeli az arány. A képzeletbeli dobogón még Szaúd-Arábia áll (57 százalék), a negyedik helyet Oroszország (47 százalék) foglalja el. Jól látható tehát, hogy elsősorban a szénhidrogénkincsekben gazdag országokra jellemző az offshore számlákon tartott vagyon.

Az EU-n belül a legmagasabb mutatója Görögországnak van, ott 36 százalékos az offshore vagyon aránya, de több nyugat-európai országra is jellemző, hogy a világátlagnak akár a dupláját is meghaladja az offshore vagyon. Portugália és Belgium is átlépi ezt a szintet. Emellett átlag feletti az offshore aránya az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban és Olaszországban is. Az északi országokra viszont az alacsony off­shore-arány jellemző.

Az NBER tanulmánya szerint érdekes módon nem a magas adók miatt választják a legtöbben az off­shore-ozást, hiszen a jellemzően magas adózású északi országokra alig jellemző a vagyon külföldi elhelyezése. Igaz, az északi országokban offshore-ozók aránya folyamatosan emelkedik.

offshore
Kapcsolódó cikkek