Pénz- és tőkepiac

Bejött a magyarországi rali

A háztartások kedvenc értékpapírjai az állampapírok és a hazai részvények. Az utóbbiakon nagyon sokat kerestek, akik az év elején beszálltak.

Július végére átlépte a kilencezer milliárd forintos lélektani határt a háztartások értékpapír-állománya. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a kisbefektetőknél egészen pontosan 9072,3 milliárd forintnyi értékpapír volt júliusban.

Szokatlanul sok friss pénzt, több mint 120 milliárd forintot fektetett a lakosság állampapírokba, ezzel a náluk lévő állomány 4683 milliárd forintra ugrott. Ezen belül a hosszú forint államkötvények állománya meghaladta az 1700 milliárd forintot, ami vélhetően a Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) és a Kétéves Állampapírok iránti felfokozott keresletnek volt köszönhető.

A többi hitelpapírból még mindig kevés van a kisbefektetőknél. Jelzáloglevélből júliusban mindössze 2,7 milliárd, banki kötvényből pedig csupán 80,6 milliárd forintnyi volt a számláikon. Ebből csaknem 49 milliárd forintnyi devizában denominált hitelpapír volt, ami nem meglepő, hiszen a hitelintézetek szívesen bocsátanak ki devizakötvényeket is. Az egyéb vállalatok kötvényei iránt a kereslet változatlanul szerény, a kisbefektetők mindössze 23,2 milliárd forintot tartanak vállalati kötvényekben. Az egyik oka ennek a szűkös kínálat lehet, a másik pedig az óvatosság, számos vállalati kibocsátója – Quaestor, BTel, Hungária Értékpapír – csődbe ment ugyanis az elmúlt években.

A befektetési alapokból 2,1 milliárd forintot vontak ki a háztartások júliusban, az állományuk így 3837 milliárd forintra süllyedt. A tőkekivonás nem minden alapot érint egyformán. A manapság egyre gyakrabban negatív hozamot produkáló pénzpiaci alapok lassan elfogynak, a háztartások hét hónap alatt csaknem 210 milliárd forintot vontak ki ezekből a konstrukciókból, így azok teljes állománya alig 610 milliárd forintra csökkent. Ebből a kisbefektetőknél van nem egészen 427 milliárd forintot érő befektetési jegy. Más alapok azonban vonzzák a friss pénzt, több mint 206 milliárd forint új pénzt tettek a kisbefektetők az idén nem pénzpiaci alapokba. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint főleg az ingatlan- és abszolút hozamú alapok voltak népszerűek az idén.

A részvények népszerűek maradtak a kisbefektetők körében, akik júliusban viszonylag magas összegért, 11,5 milliárd forintért vettek értékpapírokat. Jól tették: az év hetedik hónapjában ugyanis csaknem 28 milliárd forintot kerestek a részvényeiken, az év egészében pedig már 75 milliárd forintnál tartanak, ennek is köszönhető, hogy a háztartások részvényállománya 446 milliárd forintos új csúcsra emelkedett. A kisbefektetők a nem pénzügyi vállalatok részvényeit kedvelik jobban, ezekben 286 milliárd forintot tartottak júliusban, és a friss megtakarítások zöme is ezekbe áramlik. Bankpapírokban 150 milliárd forintot tartanak a háztartások, és bár sokat nyertek ezekkel a részvényekkel is, az idén hét hónap alatt mindössze 5 milliárd forintnyi új megtakarítást helyeztek el ilyen papírokban.

 

befektetési alapkezelők kisbefektető Magyar Nemzeti Bank Értékpapír
Kapcsolódó cikkek