Pénz- és tőkepiac

Buda-Cash-fóbia az Alteránál

Nemhogy sztori, de még eredményvárakozás sem kell a honi kispapírok piacán a meredek emelkedéshez. Az Altera olyan vakon menetel előre, mint egy bányaló.

A nap nyertese volt tegnap a BÉT-en a 16,8 százalékkal erősödő Altera, noha különösebb fundamentális hírt nem illeszthettünk a nevéhez. Ráadásul olyan cégről van szó, amely az idei évre nem is fogalmazott meg eredményvárakozást. Az augusztus végén közzétett féléves jelentésben is arról számoltak be, hogy az első hat hónapban a gyenge dollár miatt negatív befektetési eredményt értek el, miután eszközeik nagy részét dollárban tartják. A társaság első féléves adózás előtti eredménye mínusz 38,09 millió forint volt, míg tavaly az azonos időszakban mínusz 37,2 millió. Az adózott eredmény a bázisidőszaki mínusz 41,5 millió forintról mínusz 40,2 millió forintra váltott. Az eredményt a visszavásárolt részvényekkel korrigálva azt kapjuk, hogy az idei első fél évben egy részvényre vetítve 155 forint veszteséget szenvedett el a társaság.

Forrás: shutterstock

A papír hányattatása a 2015-ös Buda-Cash-botránnyal kezdődött. Ennek következménye, hogy 2016-ban a részvényárfolyam egy év alatt megfeleződött, 2449 forintról 1225 forintra. A Buda-Cashnél lévő vagyonelemek kiadásának lassúsága, valamint a megtérülés bizonytalansága miatt a Buda-Cashsel szembeni követelést önrevízió keretében egy összegben leírták, mégpedig a 2014-es év eredménytartalékának terhére. A leírás mértéke 166,5 millió forint volt. Ennek nyomán a 2015 végi mérlegfőösszeg 33,51 százalékkal, a saját tőke pedig 40,74 százalékkal csökkent. Tavaly november óta a BVPS-adatokat (egy részvényre eső könyv szerinti érték) sem teszik közzé. Még a tavalyi veszteség kétharmadát is a saját részvények árfolyamváltozása okozta.

Voltak azért pozitív hírek is az első fél évben. Így például nyereséggel zárták a Jinko Solar-pozíciót. Az eladott 6100 darab árfolyamértéke 29,7 millió forint volt. A tranzakció jelentőségét az világítja meg, hogy ez a saját tőke 5 százalékát meghaladó pozíciók között a második legjelentősebb tétel volt, ha nem számítjuk a 2 ezer darab Microsoft-részvényt, mely ugyan csaknem 38 millió forintos értéket képvisel, ám a Buda-Cashnél rekedt az értékpapírcsomag, így könyv szerint nulla értéken van nyilvántartva. A majdnem 34 millió forintnyi, Russian Standard 2022 FRN-G-kötvény a legnagyobb élő pozíció, melyet 16,5 millió forintnyi CIG Pannónia-részvény és 15,4 millió forintnyi Zagrebacka Holding-kötvény követ.

Még az április 24-i közgyűlés hatalmazta fel a vállalati kötvényekbe, osztalékfizető részvényekbe, gyorsan növekvő vállalatokba, rendkívül alulértékelt cégekbe és bónuszcertifikátokba egyaránt fektető kelet-­európai vagyonkezelő társaság menedzsmentjét – amelyet sikerdíjjal motiváltak, ellenben fix fizetést nem kap –, hogy készítsen elő „minden megoldást”, amely a részvényesek érdekeit szolgálja, és a tőkeszerkezettel és működési formával kapcsolatos. Így egyaránt szóba kerülhet a saját részvényállomány értékesítése, a tőkeemelés és tőkecsökkentés, új részvények és kötvények kibocsátása, a vagyonelemek apportálása, a társaság értékesítése és végső soron a tőzsdei kivezetés is.

Az Altera grafikonjára pillantva, azt látjuk, hogy szeptember 13-án 950 forintnál kezdték csipegetni az elmúlt egy évben 750 és 1650 forint között mozgó papírt a befektetők. Azóta a kurzus szinte korrekció nélkül kúszott fel 1800 forintig. Ennek racionális mozgatórugója talán a dollár erősödése lehet, ami persze az Altera eszközeit is felértékeli, de azért nem ennyire.

Altera Buda-Cash
Kapcsolódó cikkek