Pénz- és tőkepiac

Ezermilliárd forintot fizettünk plasztikkal

Rekordokat döntött a bankkártyaforgalom: a kártyás költések negyedével nőttek, aminek következtében egyre több kereskedő ismeri fel, hogy érdeke a plasztikelfogadás.

Abszolút rekordra futott a bankkártyás költés, a tavaly karácsonyi időszak után ráadásul először költöttek ezermilliárd forint felett három hónap alatt plasztikokkal a magyarok a kereskedőknél. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 1067 milliárd forint értékben fizettek terméket-szolgáltatást a hazai elfogadóhelyeken, ami 25,5 százalékkal, 217 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. A plasztikok 152 millió tranzakcióban mozogtak, ami azt jelenti, hogy egy kártyás fizetés átlagos összege 7018 forint volt.

Forrás: AFP

Történelmi csúcsra jutott a készpénzfelvétel is: egy alkalommal átlagosan 67 ezer forintot vettek ki a kártyabirtokosok a banki pénzpontokból (ATM). A negyedév során 387 ezer alkalommal többször, összesen 27,6 milliószor vettünk fel pénzt, mint egy évvel korábban. A tudatosságot támasztja alá, hogy a kártyás vásárlások volumene immár a készpénzfelvételek értékének 57 százaléka – 2010-ben még négyszer több forintot vettünk fel a pénzpontokból, mint amennyit a kártyás vásárlással költöttünk.

Június végén már közel 119 ezer kártyaelfogadó készüléken (POS) tudtak a kártyatulajdonosok fizetni, ami 13,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi számhoz képest. A bővülés egyértelműen az idén gyorsult fel, hiszen az éves szinten 14 117 új POS-készülék közül 8926-ot az idei év első hat hónapjában telepítettek a kereskedőkhöz. Ez annak fényében is biztató, hogy – miként arra korábbi cikkünk rávilágított – a nyár elejéig a Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott POS-telepítési programban még nem tudtak jelentős számú készüléket kihelyezni a pályázók, azaz a bővülés jó része organikus fejlődést takar, amit az okoz, hogy egyre több polgár szeretne bankkártyával fizetni. Ennek fényében örömteli, hogy – szakítva a korábbi időszakok hagyományaival, amikor a többkészülékes (nagyáruházi) bekötések vitték a prímet – az idén bekötött új készülékek zöme olyan kereskedőhöz került, akinél így teremtődött meg a bankkártyás fizetés lehetősége. A jegybank adatai szerint egy év alatt 7399 új kereskedőnél kezdtek el bankkártyát elfogadni, ezen új bekötések több mint 90 százaléka, 6741 nyitás az idei évre esett. A támogatott POS-ek bekötésével az új kereskedőhelyek bővülése még tovább gyorsul majd, hiszen a támogatás feltétele, hogy csak olyan kereskedő kaphatja a „címkézett” POS-készülékeket, aki eddig nem fogadott el bankkártyát.

Mérik a bevételt

Az MNB most először – 2013-ig visszamenőleg – kimutatta a szolgáltatók pénzforgalmi bevételeit is. Ebből kiderült, hogy az érintett szolgáltatók kártyaelfogadáshoz kapcsolódó bevétele 9,1 milliárd forintot tett ki, ami 26 százalékos növekedés 2016 azonos időszakához viszonyítva. Fontos ugyanakkor látni, hogy a jegybanki statisztika csak a bevétellel számol, a költségekkel nem, azaz például a tranzakciós illeték összegét nem mutatja ki.

 

bankkártya használat rekord
Kapcsolódó cikkek