Pénz- és tőkepiac

Újabb emelkedés előtt a Gilead Sciences

A Gilead Sciences hosszabb távon további vállalatok megvételével növelheti a cégértéket, így vonzó kockázat/hozam arány mellett kínál belépési pontot a biotechnológiai szektorba.

A múlt héten felgyorsultak az események a biotechnológiai iparban. Augusztus 28-án a Gilead Sciences 11,9 milliárd dollárért megvette az amerikai Kite Pharmát. Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) augusztus 30-án engedélyezte a Novartis és a Pennsylvaniai Egyetem közös génterápiás fejlesztését. Az FDA által is történelmi jelentőségűnek nevezett sejtterápiás eljárás nagy eséllyel képes meggyógyítani a fiatalkori leukémia egyik fajtáját.

A Novartis részvényárfolyama az FDA jóváhagyása után érdemben nem mozdult el. Ennek oka egyrészt, hogy a piaci szereplők szinte biztosra vették a Novartis és a Pennsylvaniai Egyetem közös génterápiás fejlesztésének engedélyezését. Másrészt annak tudható be, hogy az USA-ban évente csupán körülbelül 3 ezer olyan beteget regisztrálnak, akiknél a Novartis új fejlesztése hatásos lehet, ezáltal a szer célpiaca a 320 millió fős lakossághoz képest csekély.

A Gilead Sciences múlt hétfői bejelentése azért vált érdekessé, mert az általa megvásárolt amerikai Kite Pharma hasonló gyógymód fejlesztésén dolgozik, mint amit az FDA a Novartis és a Pennsylvaniai Egyetem közös génterápiás fejlesztésével kapcsolatban engedélyezett. A különbség a két gyógymód között az, hogy az amerikai Kite Pharma hatóanyaga a fiatalkori leukémia egyik fajtáján kívül más betegségeknél és nemcsak fiatal-, hanem időskorban is használható, ezáltal a szer célpiaca is jóval nagyobb. Az USA-ban évente körülbelül 70 ezer olyan beteget regisztrálnak, akiknél hatásos lehet.

A biotechnológia hagyományosan a kockázatosabb iparágak közé tartozik, a Gilead Sciences részvénye mégis érdekes lehet. A társaság azzal vált híressé, hogy 2011-ben 11 milliárd dollárért megvette a Pharmasset nevű céget, és annak Sovaldi nevű gyógyszerével sikeresen kezelte a hepatitis C-fertőzést. 2014-ben a cég teljes bevételének 40 százaléka, vagyis 10 milliárd dollár származott a Sovaldi eladásából. Mivel az elmúlt években a szegmensben megjelentek a versenytársak, a gyógyszer népszerűsége fokozatosan csökkent.

A Gilead Sciences hosszabb távon további vállalatok megvételével növelheti a cégértéket. Rövid távon a Kite Pharma megvásárlásának engedélyezése hozzájárulhat a Gilead Sciences-részvények felértékelődéséhez, amire várhatóan novemberben kerül sor. Összességében a Gilead Sciences vonzó kockázat/hozam arány mellett kínál belépési pontot a biotechnológiai szektorba.

Gilead Sciences biotechnológia tőzsde Novartis
Kapcsolódó cikkek