Pénz- és tőkepiac

Harminc éve volt a fekete hétfő

Pontosan három évtizede történt, hogy a Dow Jones index történetének legnagyobb zuhanásán esett át.

A Dow Jones index 22,6 százalékkal zuhant 1987. október 19-én, ez volt az index történetében a legnagyobb arányú egy napi csökkenés. A Dow Jones ipari átlagindex 554,3 pontot zuhant. Még a 20. század legnagyobb tőzsdekrachját elindító 1929-es fekete csütörtökön is kisebb volt a mínusz. Sőt az öt legnagyobb napi esés listájára sem fért fel október 24., de a második és a harmadik helyen az akkori tőzsdekrach egy-egy dátuma szerepel. Az 1929-es összeomlás 13,5 százalékos esést hozott október 28-án és 11,7 százalékosat 29-én. A nagy gazdasági világválság összesen a kapitalizáció 80 százalékát nullázta le.

A New York-i 1987. október 19-én
Forrás: AFP

Az 1987-es év jól indult az amerikai piacokon, a Dow Jones akkor lépte át a 2000 pontot, majd augusztusra már 2700 pont fölé ment. A fekete hétfő előtt már érződtek a gyengülés jelei, a megelőző hetet 12 százalékos mínuszban zárta az index, csak 16-án pénteken 5 százalékos volt a veszteség és 2246 pontig ment le a mutató. Hétfőn a vezető ázsiai és európai piacok is 10 százaléknál nagyobb lejtmenetben voltak. Az október 19-i óriási bukást sokan a számítógépes kereskedési rendszerek nyakába varrták, pedig a gomolyfelhők már régóta gyülekeztek a részvénypiacok felett.

A Ronald Reagen elnöksége alatti kormányzati deficit miatt megháromszorozódott az Egyesült Államok adóssága. Esett a dollár árfolyama és az is 3,6 százalékig szaladt, míg korábban a fele volt. A Fed lassítani akarta az inflációt és a gazdaság növekedését, ezért szeptemberben fél százalékponttal 6 százalékra emelte a kamatlábat. A szervezet elnöke két hónapja Alan Greenspan volt. A jegybankpénz kamatlába egyébként akkor még nem volt nyilvános adat. Az üzletkötések és a mérlegek alapján külön erre a célra felvett emberek figyelték a Fed lépéseit. Az első reakciók nem voltak szélsőségesek, de októberre sem enyhültek a félelmek, sőt bekövetkezett a fekete hétfő. Utána a Fed csökkentette a rövid távú kamatlábakat, és igyekezett folyamatos likviditást biztosítani.

Bár az összeomlás előtt emeltük a kamatlábakat, most azért csökkentettünk rajtuk, hogy mozgásban tartsuk a gazdaságot

– írta Greenspan A zűrzavar kora című könyvében.

Az Egyesült Államok gazdasága a félelmek ellenére növekedett és a Dow Jones is lassan magára talált, a fekete hétfő előtti szintet 1988 decemberében, az 1987 augusztusi 2700 pontot pedig 1989 júliusában érte el újra a mutató.

Dow Jones fekete hétfő tőzsde Fed
Kapcsolódó cikkek