Pénz- és tőkepiac

Hétmillió eurós beruházást hajt végre Szabadkán a Masterplast

Újabb, közel 6,7 millió eurós beruházást hajt végre szabadkai telephelyén a Masterplast Csoport. A régió meghatározó építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata a fejlesztéssel tovább növeli üvegszövet gyártási kapacitását és a magas minőségű termékek arányát, amellyel új piacokat is megcéloz. A társaság a bővítéshez pályázati forrást is elnyert, az erről szóló szerződést ma írják alá Szabadkán.

Sikeresen lezárta a Masterplast Csoport szabadkai gyárának 2015-ben megkezdett fejlesztését, az összesen 8,4 millió eurós, több fázisban megvalósult beruházás révén a vállalat jelentős mértékben növelte üvegszövet gyártási kapacitását. A projekt eredményeként európai szinten is meghatározó üvegszövet-gyártó lett a Masterplast, stabil piaci pozíciókkal. A cég menedzsmentje úgy döntött, hogy a mennyiségi bővítés folytatása mellett a magasabb minőségű termékek gyártására irányuló fejlesztéseket is megvalósítanak a szerbiai üzemben, mellyel új nyugat-európai piacokon jelenhet meg a társaság.

A Masterplast Csoport 6,686 millió euróból tovább bővíti Szabadkán a gyártási kapacitását. A projekt keretében speciális tovább-feldolgozó gépeket is szerez be a cég, illetve a meglévő berendezésekhez kiegészítő modulokat vásárolnak.

Az újabb fejlesztés megvalósításához a Masterplast pályázati forrást is felhasznál. A cég a teljes projekt költségvetésének 35 százalékára nyert el vissza nem térítendő támogatást a Prosperitati Alapítvány által „Támogatás a kiemelt jelentőségű, nagyléptékű gazdasági fejlesztések kombinált támogatására, azaz vissza nem térítendő támogatás folyósítására kamattámogatott hitelfelvétel vállalásával” címmel 2016. november 13-án kiírt pályázaton. A támogatásról szóló szerződést ma írják alá Szabadkán a Prosperitati Alapítvány és a Masterplast Csoport képviselői.

Forrás: MW

A beruházás révén évente több mint 20 millió négyzetméterrel nő majd a szabadkai üzem üvegszövet-gyártó kapacitása. A fejlesztésnek köszönhetően 105 új munkahely jön létre a létesítményben, és a bővítés eredményeként a szezonalitást is figyelembe véve az üzem üvegszövet gyártó kapacitása meghaladja majd az évi 90 millió négyzetmétert.

A most bejelentett beruházás, amelynek megvalósítása jövőre indul és a tervek szerint 2018-ban le is zárul, lehetőséget teremt a Masterplast számára, hogy bővítse a termékválasztékot. A fejlesztés révén további új, az építés-kivitelezésben használt üvegszövet típusok gyártását kezdhetik meg Szabadkán, emellett pedig lehetőség lesz arra, hogy általános ipari hasznosításra speciálisabb, kompozit üvegszöveteket is előállítsanak.

Az új beruházásunkat, amit Szabadka 2.0-nak neveztünk el, a jövőre vonatkozó piaci kilátások indokolják. Az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt a kereslet termékeink iránt, és úgy látjuk, hogy az építőiparban megindult kedvező folyamatoknak köszönhetően a jövőben ez folytatódni fog. A fejlesztés lehetőséget nyújt számunkra ahhoz is, hogy diverzifikáljuk a vállalat működését, ezáltal a magasabb minőségű és az ipari típusú termékek aránya bővülni fog

- mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke. „Az ipari felhasználás felé való nyitás összhangban van a vállalat hosszú távú stratégiájával, amelynek keretében a meglévő szabad gyártási kapacitásainkat a kapcsolódó üzletágakban is szeretnénk értékesíteni, így kevésbé fogunk függeni az éptőipari konjunktúrától. A fejlett gyártási technológiára építve Szabadkán elindítjuk a Masternet Premium termékeink gyártását is, amelyekből a tervek szerint éves szinten 10 millió négyzetmétert állítunk majd elő” – tette hozzá Tibor Dávid.

A Masterplast Csoport a telephelyfejlesztés keretében javítja a létesítmény belső logisztikai lehetőségeit is, új utak, parkolók kialakításával. Emellett bővítik a telephely energiaellátását az új kapacitások és további jövőbeni fejlesztések kiszolgálására. A társaság tervei között szerepel a saját kiszállítási kapacitásainak növelése új tehergépjárművek vásárlásával.

A most bejelentett közel 6,7 millió eurós fejlesztés a korábbi, 8,4 millió eurós projektet egészíti ki, vagyis néhány év alatt több mint 15 millió eurót költ gyártási kapacitásának növelésére a Masterplast Csoport.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek