Pénz- és tőkepiac

Indul az év végi hajrá a frankfurti börzén

A következő időszakban csaknem tíz nagy cég debütálhat a Majna-parti börzén, kihasználva a német gazdaság által teremtett kedvező befektetői környezetet.

A Voltabox papírjaival pénteken kezdtek kereskedni Frankfurtban, de az év hátralévő részében és 2018 elején is számos elsődleges részvénykibocsátás (IPO) várható a német tőzsdén. A targoncákhoz és ipari járművekhez akkumulátorokat gyártó Voltabox valósággal felvillanyozta a befektetőket az első napi 36,7 százalékos ralijával, amelyet hétfőn további 2 százalékkal toldott meg.

Az biztos, hogy a Siemensszel nem húzzák csőbe a befektetőket
Forrás: Siemens

Még októberben követheti a Varta akkumulátorgyártó egy 250 millió eurós IPO-val, melyből 150 millió euró lenne a tőkeemelés. Szintén e hónapban debütálhat a fémek újrahasznosításával foglalkozó Befesa, amely 800 millió eurót remél a piacra lépéstől. Novemberben a berlini központú HelloFresh 300 millió eurós forrásbevonása jöhet – írta a Handelsblatt. A cég a divathullámot lovagolja meg szolgáltatásával, melynek lényege, hogy házhoz szállítja a főzéshez a friss hozzávalókat a receptkártyával együtt, így azokból könnyen elkészíthető az ebéd vagy a vacsora. Az Instone Real Estate ingatlanfejlesztő még nem döntött a novemberi IPO nagyságáról, az várhatóan félmilliárd euró körül lehet. Még idén megjelenik Frankfurtban az autóipar vezető rezgéstechnikai beszállítója, a Vibracoustic.

A Deutsche Asset Management vagyonkezelő 25 százaléknyi, nagyjából kétmilliárd eurót érő pakettet vinne jövő tavasszal a börzére. Nagyon várják a befektetők a Siemens Healthineers 2018 első fél évére időzített, 3-5 milliárd eurós IPO-ját is. Az osztrák székhelyű szerencsejáték-társaság, a Novomatic is Frankfurtot szemelte ki jövő évi 1,8 milliárd eurós kibocsátása helyszínéül. A vasúti és haszongépjárművekbe fékrendszereket gyártó, Magyarországon is jelen lévő Knorr-Bremse is az első fél évben vonhat be 4 milliárd eurós forrást a piacról.

Segíti a cégek tőzsdére lépését, hogy erős a német gazdaság, és jók a kilátásai, a kormány épp a múlt héten emelte 1,5-ről két százalékra az idei GDP-bővülés becsült értékét. A DAX idei 13 százalékos ralija is vonzó a vállalatok számára, a mutató múlt héten már áttörte a 13 ezer pontos lélektani határt. Az alacsony kamatkörnyezet is segíti a részvénypiacot.

Sok cég nyilván még az előtt akar tőzsdére lépni, hogy a piac elkezdi beárazni az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelési terveit. Jövőre nem várható kamatemelés, de 2018 második felében már elkezdhetik árazni a befektetők a várható EKB-lépéseket

– mondta Móró Tamás. A Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája szerint az európai gazdaság egy nagyjából félszázalékos kamatemelést könnyedén elbírna, de az EKB rendkívül óvatos, mert tart az euró esetleges gyors erősödésétől. „A kötvényvásárlási program csökkentésével kapcsolatos kommunikáción is látszik, hogy az EKB a jövő csütörtöki kamatdöntő ülés előtt teszteli a piacot, hogy az mekkora visszafogásra miként reagálna” – fűzte hozzá a Világgazdaságnak Móró Tamás.

Angela Merkel kancellár újraválasztása a német belpolitika stabilitását jelzi, s a DAX szeptemberi, csaknem 8 százalékos felpattanása is ennek a nyugtázása

– hangsúlyozta Czachesz Gábor. Az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a következő időszakban várható részvénykibocsátások közül a Siemens Healthineers és a Knorr-Bremse lehet igazán érdekes. A Siemens anyavállalatáról leválasztott egészségügyi üzletág azért érdemel kitüntetett figyelmet, mert az ilyen, spinoffnak is nevezett tőzsdei értékesítéseknél gyakori, hogy a konglomerátumba „beszorult” cég profitmarzsa alacsonyabb a versenytársaiénál, ezért az üzletág kiszervezése és önállósítása nagy felértékelődési potenciállal kecsegtet. A Knorr-Bremse kapcsán az a kérdés, miként tud alkalmazkodni a társaság a járműipar átalakulásához, az elektromos autók térnyeréséhez” – tette hozzá Czachesz Gábor.

https://www.vg.hu/vallalatok/atadtak-vilag-legnagyobb-vasuti-fekgyarat-budapesten-651297/

tőzsde Frankfurt Knorr-Bremse Voltabox
Kapcsolódó cikkek