Pénz- és tőkepiac

Kínaiak hizlalták a cseh mágnás vagyonát

Csehország leggazdagabb embere Petr Kellner, a PPF befektetési csoport tulajdonosa, akinek összvagyona a Forbes magazin idei összeállítása szerint 310 milliárd korona (14 milliárd dollár).

Tavaly Csehországban 2200-zal nőtt a dollármilliomosok száma. A 10,3 milliós országban számuk már eléri a 25 400-at, ami 9,5 százalékos növekedés a 2015-ös adathoz viszonyítva. 2014-ben még csupán 21 400 milliomost regisztráltak Csehországban. A növekmény üteme a világátlagot is meghaladja, mivel az a vizsgált időszakban 7,5 százalék volt – derül ki a gazdagok statisztikai adatait figyelemmel követő Capgemini társaság jelentéséből. Dollármilliomosnak a felmérés szerint az számít, aki legalább ekkora pénzügyi befektetéssel rendelkezik, az összegbe nem számítják bele az ingatlanokat, ingóságokat vagy a gyűjtemények értékét.

Petr Kellner, a PPF befektetési csoport tulajdonosa
Forrás: AFP

Csehország leggazdagabb embere Petr Kellner, a PPF befektetési csoport tulajdonosa, akinek összvagyona a Forbes magazin idei összeállítása szerint 310 milliárd korona (14 milliárd dollár). Kellner egy év alatt 55 milliárd koronával, azaz mintegy 2,5 milliárd dollárral gazdagodott, ami főleg sikeres kínai pénzügyi befektetésének eredménye. A második helyen a szlovák származású Andrej Babis nagyvállalkozó áll 88 milliárd koronával (4 milliárd dollár), aki egyben a jövő hét végén esedékes cseh parlamenti választások valószínűsíthető győztese is, ugyanis ő a mintegy 30 százalékos támogatottsággal bíró ANO párt elnöke. Csehország hat dollármilliárdossal büszkélkedhet, és további három olyan mágnás van, akinek a vagyona meghaladja a 900 millió dollárt. A 70 leggazdagabb cseh összvagyona az idén először lépte túl az ezer­milliárd koronát, összesen 1039 milliárd koronájuk van, ami 47,2 milliárd dollárnak felel meg.

Csehország vagyon Petr Kellner
Kapcsolódó cikkek