Pénz- és tőkepiac

Megugrott nyáron a CaixaBank nettó nyeresége

Spanyolország harmadik legnagyobb hitelintézete 649 millió euróra növelte nettó nyereségét a harmadik negyedévben.

Spanyolország harmadik legnagyobb hitelintézete, a CaixaBank 649 millió euróra növelte nettó nyereségét a harmadik negyedévben, ami jóval több annál a 485 millió eurónál, amennyit az elemzők vártak. 2016 ugyanezen időszakában 332 millió eurós nettó nyereséget könyvelt el a CaixaBank – írja a MarketWatch.

Barcelonából a katalán elszakadás miatt költözik el a negyedik legnagyobb spanyol bank
Forrás: AFP

Az eredmény jelentős részben a portugál BPI banknak is köszönhető, amelynek részvényei 84,5 százalékban február óta a CaixaBank tulajdonában vannak. A spanyol pénzintézet nettó kamatbevétele 1,2 milliárd euró volt a harmadik negyedévben, 15,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, negyedéves viszonylatban azonban mindössze 0,4 százalékos volt az emelkedés.

A spanyol–katalán feszültség a CaixaBank harmadik negyedéves teljesítményére még nem nyomta rá a bélyegét, bár a pénzintézet vezérigazgatója, Gonzalo Gortázar elmondta, „mérsékelt negatív hatást” gyakorolt a viszály a betétállományukra.

Az elemzők arra számítanak, hogy a negyedik negyedév eredményét már nagyobb mértékben ronthatja majd az ügyfélveszteség és a betétkiáramlás. A CaixaBank részvényei mintegy 10 százalékot veszítettek értékükből az október elsejei referendumot megelőző kereskedési nap óta. A bank október elején úgy határozott, elköltözteti a székhelyét Katalóniából, hogy megnyugtassa a befektetőket és a betéteseket. A spanyol kormány a szombati rendkívüli ülésén arról határozott, hogy kezdeményezi a régió függetlenségét követelő katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választás kiírását. A katalán kormány felmentéséről pénteken szavaz a spanyol felsőház, a katalán parlament azonban a döntést megelőzően, csütörtökön ülésezik, és ekkor kikiálthatják a régió függetlenségét.

székhely Bank CaixaBank nyereség
Kapcsolódó cikkek