Pénz- és tőkepiac

A történelmi csúcsig nincs komolyabb ellenállás az OTP piacán

Tovább robogott múlt héten a hazai részvénypiac. A BUX index kiheverte a szeptember második felében látott korrekciót, gyakorlatilag hetek óta meredeken emelkedik az árfolyam. Újabb történelmi csúcsnak is örülhettek a befektetők, ezzel minden komolyabb ellenállás elhárult a további emelkedés elől. A 40 000 pontnál található lélektani szintig már nem látható akadály, így bőven van tere az emelkedésnek.

Forrás: MW

Az OTP piacán a szeptember második felében indult erőteljes korrekciót a 9640 forintnál látható támasz állította meg. Három héttel ezelőtt sikerült innen visszapattannia az árfolyamnak, és azóta is tart az emelkedés. A papír lendületét eddig egy ellenállás sem tudta megakadályozni, múlt héten a 10 475 forintnál húzódó ellenállást is leküzdötte az árfolyam, így sikerült 2007 óta nem látott magasságba kapaszkodnia. Egyelőre nincsenek fordulatra utaló jelzések, rövid távon roboghat tovább az árfolyam a 10 970 forintos történelmi csúcsig.

A múlt héten már a MOLnak sem kellett szégyenkeznie, főleg az utolsó két kereskedési napon emelkedett nagyot az árfolyam. Pénteken ráadásul sikerült új csúcsra kapaszkodnia, így rövid távon minden akadály elhárult a további növekedés elől. Egy pár napos korrekció bármikor félbeszakíthatja a pozitív mozgást, de a technikai kép kedvezően néz ki, ezért a kisebb visszaeséseket inkább vételi pontok keresésére érdemes felhasználni.

A blue chipek közül a Richter grafikonja néz ki a leggyengébben. A papír a múlt hét során is inkább esett, miután lepattant a 200 napos mozgóátlagról. Pénteken már a 6550 forintos támasz is elesett, így megnyílt a tér a következő mélypontig, amely 6400 forintnál húzódik. Rövid távon tehát inkább további lejtmenetet mutat a technikai kép, fordulós jelzések nem láthatók a grafikonon.

Az augusztusi hegymenet után szeptemberben már alábbhagyott a Magyar Telekom ereje. Az árfolyam lefordult a 488 forintos maximumról (a 200 napos mozgóátlag akadályozta a további emelkedését), ahonnan 475 forintig zuhant a kurzus, és oldalazás kezdődött. Október elején némi életjelet mutatott a papír, ám két napig tartó emelkedés után ismét sávozás kezdődött. A technikai kép egyelőre nem fest rosszul, de csak a 485 forintnál húzódó 200 napos mozgóátlag áttörése indíthatná be a további emelkedést. Felette pedig már nem látható komolyabb akadály az 525 forintos csúcspontig.

OTP Bank Nyrt. tőzsde Mol Nyrt
Kapcsolódó cikkek