Pénz- és tőkepiac

Veszélyes szinten a kockázatvállalás

Több tényező is abba az irányba mutat, hogy érdemesebb lehet szárazon tartani a puskaport, és defenzívebb üzemmódba kapcsolni.

Rég nem látott nyugalom jellemzi a piacokat, az amerikai részvénybörzék napról napra döntögetik az újabb csúcsokat, azonban számos veszélyt rejt magában ez a túlzott kockázatvállalás, emiatt nem árt az óvatosság a magaslati levegőn.

Ami igazán aggasztó lehet, hogy rendkívül magas a részvénypiaci pozicionáltság, a Merrill Lynch havi alapkezelői felmérése szerint a készpénzarány 4,7 százalékra csökkent, amire két és fél éve nem volt példa. Ennél is alacsonyabb a lakossági ügyfeleknél mért készpénzarány, a befektetők valósággal „ki vannak tömve” részvényekkel.

Mindeközben a marzshitelállomány újabb csúcsra emelkedett, a tőkepiaci befektetők hitelre veszik a részvényeket, ami egyrészt növeli a kockázatot és a piac sérülékenységét egy korrekció esetén, másrészt annak a jele lehet, hogy kevés tartalék maradt már a rendszerben.

Rekordösszegek érkeztek a volatilitás csökkenésére fogadó stratégiákba, az idei év egyik legkedveltebb stratégiája a VIX shortolása volt, azonban ha romlana a piaci hangulat, gyorsan távozhatnának ezek a pénzek.

Az értékeltségi mutatók alapján is megállapítható, hogy nem ezek a szintek a legideálisabbak a hosszú távú részvények vételére, a legtöbb árazási modell alapján körülbelül 20-30 százalékkal túl van árazva az amerikai piac.

Bevett fedezési stratégia volt idén, hogy a befektetők a technológia long pozíció mellé veszik a kötvényeket, így egy esetleges hozamemelkedés is kiválthatna egy eladói hullámot.

A növekedés ugyanakkor erős továbbra is a világban, emiatt egy mély részvénypiaci korrekció esélye csekélyebb, a jelenlegi magas szinteken azonban valószínűbb szcenárió egy pár százalékos korrekció bekövetkezése.

Összességében több tényező is abba az irányba mutat, hogy érdemesebb lehet szárazon tartani a puskaport, és defenzívebb üzemmódba kapcsolni, a kockázati kitettséget pedig csak egy korrekció után növelni ismét.

VIX kockázatvállalás részvénypiac
Kapcsolódó cikkek