Pénz- és tőkepiac

Janet Yellen otthagyja a Fedet

Elhagyja Janet Yellen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kormányzótanácsát is, ha utódját, Jerome Powellt beiktatják – erről a Fed elnöke helyi idő szerint hétfőn este tájékoztatta Donald Trumpot.

A 71 éves Yellen Fed-elnöki mandátuma februárban jár le, de hivatala a kormányzótanácsban 2024 januárjáig tartana. Az egyébként nagy meglepetés lenne, ha Yellen az elnöki székből visszaülne a kormányzóiba, a Bloomberg szerint utoljára 1948-ban volt példa hasonlóra.

Janet ellen februárban végleg otthagyja az intézményt, az utódját segítő tanácstagokat Donald Trump választja ki
Forrás: AFP

A Fed kormányzótanácsa héttagú, az elnök és az alelnök mellett még öten alkotják, a tanácstagok megbízatása 14 évre szól, az elnöké viszont csak négyre. A hét helyből négy van betöltve, két kormányzói és az alelnöki szék betöltetlen. Elméletben nincs akadálya, hogy a kormányzótanács három fővel is működjön, ám mivel a tagok egyben a Fed bizottságait is vezetik, a munkát lassítja, ha egy tanácstag több bizottságban is elnököl. A Fed nyolc bizottságát az elnökön kívül három tanácstag igazgatja, a februártól a Fed-elnöki hivatalt betöltő Powell egymaga négyet.

A Fehér Ház közölte: Trump még az idén kijelöli a negyedik tanácstagot. Az elnöknek szabad keze van a választásban, a Fed-törvény annyit rögzít, hogy a kormányzótanácsban „az állam pénzügyi, mezőgazdasági, ipari és kereskedelmi érdekeit és az ország földrajzi területeit méltányosan képviseltetni kell”. A négy tagból hármat még Barack Obama választott a tanácsba, egyet már Trump, Yellen távoztával pedig egy demokrata szakemberre két republikánus jut majd.

Trump korábban többször is élesen bírálta a demokrata Yellent laza monetáris politikája miatt. Később viszont már dicsérte a Fed-elnököt, „csodálatos nőnek” nevezte, aki „borzasztóan nagy” munkát végzett, majd kijelentette, hogy kedveli őt. Ettől függetlenül Yellen rendkívül nehéz időszakban töltötte be hivatalát. Elnöksége négy éve mégis megszakítatlan gazdasági növekedést, rekordalacsony munkanélküliséget és bukdácsoló inflációt hozott. Yellen nevéhez kötődik továbbá a 2008 óta tartó kötvényvásárlási program visszafogása (tapering), a Fed mérlegleépítésének megkezdése, valamint a 2008 óta 0,25 százalékon lévő amerikai alapkamat megemelése is.

Trump Fed Yellen
Kapcsolódó cikkek