Pénz- és tőkepiac

Nagy tételben frontolták a sajátrészvény-vásárlást

Visszavonta másfél millió darabos sajátrészvény-vételi megbízását az Enefi, miután valakik mindig elé álltak a részvénykönyvben.

Megbicsaklott az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. (Enefi) részvény-visszavásárlási programja. Hétfő este tájékoztatták a befektetőket, hogy a november 23-án meghirdetett, 225 forint/részvény árfolyamon 1,5 millió darab törzsrészvényre vonatkozó vételi megbízást visszavonják az eredménytelensége miatt.

A történethez tartozik, hogy az Enefi a korábban meghirdetett és a közgyűlés által is elfogadott stratégiájának megfelelően folytatja saját megvásárlására vonatkozó programját. A közgyűlés felhatalmazása alapján 250 forint/részvény áron vásárolhatna Enefi-törzsrészvényeket, s a társaság eredeti ajánlata erről is szólt. Ám az igazgatóság – figyelemmel a jegybank által a piacbefolyásolás tárgyában indult perben közölt álláspontjára, hogy a „piaci logika szerint észszerű eljárás az lett volna, ha a felperes (a 100 százalékos Enefi-leány EETEK) minél alacsonyabb árfolyamon, azaz minél olcsóbban vásárolja meg a részvényeket” – menet közben 225 forint/részvény árfolyamra változtatta ajánlatát.

A cég folyamatosan szűkíti portfolióját, a távfűtés után a közvilágításból is kiszállt
Forrás: Shutterstock

 

A Magyar Nemzeti Bank ugyanis korábban megbírságolta a társaság kapcsolt vállalkozását, mert álláspontja szerint az EETEK piacbefolyásolást követett el azzal, hogy folyamatos vételeivel megadta a kezdőlökést az Enefi-részvények árfolyamának megemelésére és mesterséges szinten történő rögzítésére. A részvények árfolyama egyébként továbbra is a piacbefolyásolás miatt vizsgált időszak kurzusa felett áll, ezért a társaság álláspontja szerint nem volt mesterséges árszint.

Mindenesetre így alakult ki egy olyan érdekes szituáció, hogy a piac a nagy tételű, 225 forintos vételi megbízást akként reagálta le, hogy a könyvben az Enefi által adott megbízás elé állva (frontolva) próbált nagy mennyiségekben részvényeket megszerezni az Enefi ajánlatánál magasabb árszinteken. Ezért az Enefi egyetlen részvényt sem tudott vásárolni, sőt arra esély sem mutatkozott.

Az Enefi jelenleg egyik brókercégnél sem képezi elemzés tárgyát, az elemzők, úgymond elvontan közelítve a kialakult piaci helyzethez, úgy látják: az Enefi egyszerűen elügyetlenkedte ezt a sajátrészvény-vásárlási ügyletet.

Az Enefi (ex-RFV, majd ex-E-Star) települési és intézményi távfűtési rendszereket működtetett több országban. Budapesten 2007-ben, Varsóban 2011-ben lépett a parkettre, a lengyel piacról már korábban kivonult, míg kapcsolt vállalkozása a romániai projektjei közül utolsóként a gyergyószentmiklósi távfűtést adta át a helyi önkormányzatnak. A cég folyamatosan szűkíti portfólióját, legutóbb a közvilágításból is kiszállt.

A menedzsment középtávú terveiben csak a magyarországi projektek futamidő vége előtti értékesítése, a Romániában folyó perek lezárása és az üzemeltetési költségek csökkentése szerepel. Emellett az egyetlen sztori az alaptőke leszállítása, ennek előzménye a négy éve született csődegyezség, amikor a pénzükre váró vállalati kötvényesek részvényekbe forgathatták a követelésüket, felduzzasztva a részvényszámot.

A grafikonra pillantva azt látjuk, hogy a kurzus az elmúlt öt napban 230 és 250 forint között sávozott.

Enefi távfűtés közvilágítás
Kapcsolódó cikkek