Pénz- és tőkepiac

Öt éve nem vittek haza ilyen kevés pénzt a brókerek

Annak ellenére nőtt a brókercégek eredménye, hogy idén már nem csupán a Befektető-védelmi Alaphoz, hanem a Quaestor- és Hungária-kötvényeseknek fizető Kárrendezési Alaphoz is hozzá kellett járulniuk.

Az első kilenc hónapban a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 4,744 milliárd forint lett a befektetési vállalkozások adózott eredménye, ez 71 százalékkal magasabb a tavalyinál. Az adózás előtti eredmény 55 százalékkal nőtt 4,91 milliárd forintra. A piac sokat tisztult az idén, több kisebb brókercég is megszűnt, a megmaradó cégek pedig stabilan működhetnek. Ezt jelzi, hogy a társaságok szavatolótőkéje ismét 18 milliárd forint fölött van, és a tőkemegfelelési mutatójuk is 18,67 százalékra emelkedett az első fél év végén mért 16,18 százalékról.

A kötelező kiadások nőnek, a befektetési vállalkozások magukon spórolnak
Forrás: AFP

A növekvő tőzsdei forgalom jó hatással volt a szektorra. A befektetési szolgáltatások bevételei 23 százalékkal nőttek tavaly óta, 29,35 milliárd forintra. Ilyen erős első kilenc hónapja eddig csupán egyszer, 2014-ben volt a szektornak, de akkor még a piacon volt a Buda-Cash és a Quaestor is. Kevésbé jó hír, hogy nemcsak a bevételek, hanem a költségek is megugrottak az ágazatban. Az első kilenc hónapban a befektetési szolgáltatások ráfordításai közel 14 milliárd forintot tettek ki, ami 32 százalékkal nagyobb a tavalyinál, ráadásul ez az összeg jövőre a MiFID II. szabályozás bevezetése után még tovább emelkedhet.

Saját magukon pedig igyekeznek spórolni a cégek, a személyi jellegű ráfordítások több mint 10 százalékkal csökkentek tavaly óta, és az anyag jellegű ráfordításokat is sikerült 17 százalékkal leszorítani. A személyi ráfordítások összege az idén kilenc hónap alatt nem érte el a 4,4 milliárd forintot, utoljára öt évvel ezelőtt vittek haza ennél kevesebb pénzt a brókerek. Az egyéb ráfordítások – amelyek jelentős részére vélhetőleg a szigorodó jogszabályok miatt kellett sort keríteni – viszont tavalyhoz képest 11,2 százalékkal emelkedtek 3,13 milliárd forintra.

A cégek mérlegfőösszege 326 milliárd forintra hízott szeptember végére, a saját tőkéjük megközelítette a 21,8 milliárd forintot, ami a brókerbotrányok kirobbanása óta a legmagasabb érték. A céltartalékok szintje jócskán megugrott a harmadik negyedév végére: 1,125 milliárd forintot különítettek el a brókercégek a várható veszteségeikre.

 

tőzsde brókerek
Kapcsolódó cikkek