Pénz- és tőkepiac

Politikusok és világcégek sora bukott le

Az amerikai kereskedelmi minisztertől kezdve óriáscégekig több száz embert és vállalatot érint a legújabb offshore-botrány.

Újabb gigantikus, 13,4 millió dokumentumból álló adatbázis szivárgott ki offshore cégekről a Süddeutsche Zeitung című német laphoz, amely a Panama-iratok után ismét az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együtt dolgozta fel az anyagot, s amelyet vasárnap este kezdtek ismertetni. A Paradise-papírok két offshore-specialistától, a Nagy-Britanniához tartozó Bermudán bejegyzett Appleby ügyvédi irodától és a szingapúri székhelyű Asiaciti Trust vagyonkezelő társaságtól származó dokumentumokat tartalmaznak, 47 országból egy­előre 120 állam-, illetve kormányfő és más politikus, élsportoló, híres művész és nemzetközi óriáscég neve szerepel bennük.

Wilbur Ross amerikai külügyminiszter Vlagyimir Putyin vejével üzletelt
Forrás: AFP

Az érintettek egyike Wilbur Ross milliárdos, amerikai kereskedelmi miniszter, aki korábbi beruházási cége révén résztulajdonosa egy Navigator Holdings nevű hajózási szállítmányozási vállalatnak. A cég szoros kapcsolatot tart fenn egy orosz energetikai céggel, amely Vlagyimir Putyin elnök vejéé, és az üzlet révén a Navigator Holdings 2014 óta több mint 68 millió dolláros bevételt könyvelhetett el. Nem Ross az egyetlen érintett Donald Trump elnök közvetlen környezetéből. Szerepel a dokumentumokban a veje, Jared Kushner, valamint tucatnyi jelentős támogatója és tanácsadója, például Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági tanácsadó bizottságának vezetője és Rex Tillerson külügyminiszter is. Annak azonban semmi nyoma, hogy az utóbbi kettő törvényt sértett volna, hangsúlyozta internetes kiadásában a The New York Times.

Az offshore gazdasági társasági forma önmagában nem törvényellenes, de alkalmas lehet adóelkerülésre, jövedelem elrejtésére a tranzakciókban részt vevő személyek vagy szervezetek leplezésére. Az adóelkerülésnek ez a módja egyébként kiveszőfélben van – véli Angel Gurria. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára hétfőn Londonban, a Brit Iparszövetség konferenciáján szólalt fel, ahol a Reuters tudósítása szerint azt mondta, hogy az utóbbi évek sikeres, összehangolt tevékenységének köszönhető a gyakorlat lassú eltűnése. A téma ma szóba kerül az pénzügyminisztereinek szokásos havi találkozóján is. Az uniós tagállamok hónapok óta próbálnak egyezségre jutni abban, hogy az év végéig összeállítsanak egy feketelistát az adóparadicsomokról; ezt a munkát felgyorsíthatja az újabb dokumentumok kiszivárogtatása.

A Paradise-papírokban szerepel egyébként többek között Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egyik közeli barátja és fő adománygyűjtője, Stephen Bronfman, aki valószínűleg több millió dolláros adóbevételtől fosztotta meg az államot. Fény derült a brit korona vagyonportfólióját kezelő ősi hitbizomány offshore érintettségére is, de törvénysértést ez a szervezet sem követett el.

A jelentősebb vállalatok közül az amerikai Nike sportszergyártóról derült ki, hogy Bermudán, majd Hollandiában épített ki egy céghálózatot, amelynek révén elkerülte több milliárd euró befizetését. A szintén amerikai Apple pedig az egyik érintett offshore-specialista közreműködésével keresett olyan országot vagy területet, ahol garantáltan mentesülhet az adófizetés alól. Az Appleby egyik legjelentősebb ügyfele azonban a világ legnagyobb nyersanyag-kereskedője, a Glencore volt. Az Ivan Glasenberg vezette svájci óriásvállalat bányászati ügyletekben megvesztegetésre is felhasználhatott offshore cégeket, s a dokumentumok szerint ezzel a Kongói Demokratikus Köztársaságot károsíthatta meg több százmillió dollárral.

Paradise-papírok offshore cégek
Kapcsolódó cikkek