Pénz- és tőkepiac

A bérek emelkedése miatt csökkenhetnek a tőzsdei profitok

Jelentős korrekciót hozhat a világ tőzsdéin a munkaerőpiac telítettsége.

Jelentős korrekciót hozhat a világ tőzsdéin a telítettsége – állítják a szakértők. A fejlett világban 30-40 éves mélyponton van a a bérek viszont eddig nem nőttek látványosan. A feszes munkaerőpiac a szakértők szerint bérinflációhoz és azon keresztül általános dráguláshoz vezethet, igaz, a technológiai hatás ezt valamelyest kiegyenlíti. Sok munkáltató ugyanis a robotizációval képes a munkavállalók egy részét helyettesíteni. Az elmúlt évtizedekben a kelet-közép-európai és az ázsiai régióból sok munkavállaló bekerült a globális termelésbe, de az innen érkező tartalékok is kezdenek elfogyni.

Emiatt elkerülhetetlennek tűnik a bérek emelkedése, és ez a részvénypiacra is hat. „A részvénypiaci emelkedést megfordíthatja, hogy a historikus összehasonlításban igen magas profitrátát idővel csökkentik majd az emelkedő bérek. Az Egyesült Államokban a vállalati szektor összes költségének 60 százaléka bérköltség” – hívta fel a figyelmet Móricz Dániel. A Hold Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a jelenség a hazai tőzsdei cégeknél is megfigyelhető, de kisebb mértékben, mint a tengerentúlon.

A magyar börzén lévő vállalatok nem reprezentálják olyan jól a teljes gazdaságot, mint az Egyesült Államokban. Emellett hazai sajátosságok is szerepet játszanak abban, hogy a 13-14 százalékos hivatalos béremelkedési ütem valójában ennél kisebb, 5-10 százalékos teljes bérköltség-növekedést okoz a vállalati szektornak. Ez nem olyan jelentős, figyelembe véve a gazdaság 6-7 százalékos nominális növekedési ütemét. Magyar sajátosság, hogy sok kisvállalkozásnál részben a feketén fizetett pénzek legalizálódnak a emelésének hatására, másrészt a szociális hozzájárulási jelentős mértékben csökkenti a vállalatok költségnövekedését

– tette hozzá Móricz Dániel. Szerinte a bérköltségek itthon még nem veszélyeztetik a nagyobb tőzsdei cégek profitabilitását.

Világviszonylatban a az alacsony és a nyomott kamatkörnyezet most ideális a részvénypiacoknak. „Amikor a munkaerő elfogy, és béreket kell emelni, az az infláción keresztül kamatemelésekhez vezethet. Egy-két éven belül az infláció 1 százalékponttal is emelkedhet, ami a profitmarzsok csökkenését eredményezi, és a részvények árfolyamának gyengüléséhez vezethet. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a tőzsdéken a következő egy-két évben alaposabb korrekció jöjjön, ami várhatóan az Egyesült Államokból indul majd ki” – tette hozzá Móricz Dániel.

tőzsde munkaerőpiac bérköltség
Kapcsolódó cikkek