Pénz- és tőkepiac

Felvirrad a gyógyszergyártók napja

A gyógyszeripari cégeknél a stratégiai akvizíciók és egybeolvadások jelentős forrásai a növekedésnek.

Az idei év némileg formabontó volt az amerikai gyógyszergyártók számára. A szektor egyik jellemzője az akvizíciók felgyorsulása volt. A nagyobb piaci szereplők rendszeresen vásárolják fel az ígéretesebb kisebb cégeket, de a nagy vállalatok összeolvadása sem volt ritka. A gyógyszeripari cégeknél a stratégiai akvizíciók és egybeolvadások jelentős forrásai a növekedésnek. Két jelentősebb idei ügylet emelkedett ki a sorból, nevezetesen a Gilead–Kite Pharma és a Johnson & Johnson–Actelion közötti megállapodás.

Jövőre azonban az akvizíciós tevékenység fellendülésére számítok a szektorban, ennek elsődleges kiváltó oka a végleges formájához közeledő amerikai adóreform lehet. A múlt héten a szenátus elfogadta a benyújtott tervezetet, amely már csak a pontosításokra vár. Az új adótörvény 20, de akár 35 százalékos mértékű adókedvezményt nyújt az amerikai vállalatoknak, ami különösen kedvezhet a nagy gyógyszergyártóknak, arról nem is beszélve, hogy a tengerentúlon tartott pénzeik hazahozatalára is egyszeri, 10 százalékos adókedvezményt kaphatnak. Kézenfekvő, hogy ezeknek a kedvezményeknek a kihasználása a stratégiai akvizíciók és a licencmegállapodások számának növekedéséhez vezet majd a szektorban, ezek pedig elengedhetetlenek az innovációra éhező cégeknek.

Fontos megjegyezni még, hogy 2017-ben súlyos csapást jelentett a szektorra Donald Trump magas gyógyszerárakat nehezményező kirohanása. Az elnök szavaira és a gyógyszerárak csökkenésének lehetőségére jelentős gyengülésbe váltott a szektor, de október óta enyhülni látszanak a befektetői aggodalmak. Ha ezek végképp háttérbe szorulnak, és az adótörvény elfogadásával megjön a fellendülés az akvizíciós területen is, abból jelentősen profitálhatnak jövő évben az eddig felemásan teljesítő nagy gyógyszercégek, mint a Pfizer, a Johnson & Johnson vagy a Merck, de befektetői szemmel a biotech ETF-ek is figyelmet érdemelhetnek 2018-ban.

STRATÉGIA gyógyszergyártók
Kapcsolódó cikkek