Pénz- és tőkepiac

Itt a magyar Bitcoin

Úgy tűnik, mégsem a Csíki Sörről ismert Lénárd András székely koronája lesz a térség első kriptovalutája, hanem a MicroCoin, amelyet egy magyar programozó fejlesztett az elmúlt hetekben.

Úgy tűnik, mégsem a Csíki Sörről ismert Lénárd András székely koronája lesz a térség első kriptovalutája, hanem a MicroCoin, amelyet egy magyar programozó fejlesztett az elmúlt hetekben. „A magyar kriptopénzt már most is lehet bányászni, a hivatalos rajt azonban január 2-án lesz” – mondja Németh Péter, a MicroCoin megalkotója. A szakember nem kimondottan üzleti céllal hozta létre a virtuális valutát, inkább csak egy kísérleti projektről van szó: egyszerűen érdekesnek találta a virtuális pénzeket, és rájött, hogy ő maga is képes ilyet fejleszteni.

A MicroCoin abban tér el több hasonló kriptopénztől, hogy indulásakor még nem bányászták ki a nagy részét. A legtöbb ilyen valuta döntő részét – például 80 százalékát – kibányásszák, mire a piacra kerül, így a bekapcsolódó „bányászoknak” már alig marad, a felhasználók leginkább csak kereskedni tudnak vele. A magyar kriptovalutából viszont alig tizenhét blokkot termeltek ki eddig a tesztidőszak során. A másik nagy előnye a Bitcoinnal és társaival szemben, hogy gyorsabban mennek végbe a tranzakciók – mondja Németh Péter. Míg a Bitcoinnál 10-30 perc is kell egy-egy ügylet lebonyolításához, a MicroCoin tranzakciói azonnal megtörténnek.

Ám a magyar virtuális pénzt egyelőre semmire sem lehet elkölteni, csak bányászni és gyűjtögetni lehet. „Ha tetszeni fog a felhasználóknak, akkor talán vásárolhatnak majd vele felhőalapú szolgáltatásokat a cégemnél, a Microbyte-nál” – magyarázza Németh. Virtuális pénz létrehozásához egyébként nincs szükség komoly beruházásra. A MicroCoin három kisebb méretű szerveren üzemel, és egyetlen programozó körülbelül egyhavi munkája van benne. A kibányászott pénz pedig azért van biztonságban, mert ha ellopnák is mindhárom szerver adatait, ugyanazok az adatok és tranzakciók megvannak az összes felhasználónál is – mondja Németh.

Microcoin bitcoin
Kapcsolódó cikkek