Pénz- és tőkepiac

Javuló kilátások Portugáliában

Moody’s pozitív kilátást tart fenn a portugál besoroláshoz kapcsolódóan, és szeptember eleji értékelésük szerint a következő egy-másfél évben előállhatnak a felülvizsgálattal.

Jövő évtől az Európai Központi Bank monetáris politikai lépéseivel párhuzamosan fokozatosan mérséklődik a jegybank által támasztott kötvénykereslet, ami főleg az európai periféria országaiban eredményezhet hozamemelkedést. Olaszországban emellett a tavaszi parlamenti választások hozhatnak gondterhelt időszakot és bizonytalanságot, ennek következtében az állampapírpiaci hozamok átmenetileg emelkedhetnek a választásokat megelőzően.

Mindazonáltal csak átmeneti turbulenciára számítunk, mivel az olasz populista pártok láthatóan visszavettek az euróövezeti tagságot illető radikális nézeteikből azt követően, hogy az idei holland és francia választásokon egyaránt visszaszorultak az euroszkeptikus erők.

Portugáliában előtérben maradhat a felminősítési sztori. A nagy nemzetközi hitelminősítő intézetek közül elsőként az S&P Global Ratingsnél került a befektetésre ajánlott kategóriába a portugál szuverén adóskockázati besorolás a szeptemberi, pozitív eredménnyel zárult felülvizsgálattal. A felminősítést a kedvezőbb gazdasági növekedési kilátások mellett a javuló hiánymutatók is támogatták.

Decemberben lépett a Fitch Ratings is, két fokozattal javítva a portugál adóskockázati besoroláson, amely ezzel náluk is átlépte felfelé a befektetésre ajánlott határszintet. Ha az ország legalább két hitelminősítőnél tartozik befektetési kategóriába, komolyabb vételi nyomás jelentkezhet a kötvénypiacon, mivel a legtöbb befektetési alap, nyugdíjpénztár vagy biztosító csak ekkor vehet az adott ország által kibocsátott értékpapírból.

A legtöbb befektető a hitelminősítők közül az S&P-re figyel, ezt a Moody’s követi, és harmadik a sorban a Fitch. Kedvező e tekintetben, hogy a Moody’s pozitív kilátást tart fenn a portugál besoroláshoz kapcsolódóan, és szeptember eleji értékelésük szerint a következő egy-másfél évben előállhatnak a felülvizsgálattal, a legnagyobb valószínűség szerint erre jövő szeptemberig sor kerül.

STRATÉGIA adósbesorolás Portugália állampapír hozamok
Kapcsolódó cikkek