Pénz- és tőkepiac

Ötszázmilliárd fölött a részvényállomány

Csaknem 160 milliárd forintot nyertek tíz hónap alatt a kisbefektetők a részvénypiacon. A háztartá­sok leginkább a nem pénz­ügyi vállalatok részvényeit vásárolták az idén.

Átlépte az 500 milliárd forintos lélektani határt a háztartások részvényállománya. Október végén összesen 501,9 milliárd forintnyi hazai tőzsdei részvényt tartottak a kisbefektetők az értékpapírszámláikon, csaknem más­félszer annyit, mint az év elején. Pedig a háztartások a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint alig vásároltak új részvényeket az első tíz hónap folyamán. Nettó 3,4 milliárd forintot fordítottak részvényvásárlásra, a tőzsdei árfolyam hatalmas emelkedése azonban 158,4 milliárd forinttal gyarapította a vagyonukat januártól október végéig.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

A kisbefektetők részvényállományának több mint 70 százaléka nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott értékpapírban volt. Október végén 352 milliárd forintnyi ilyen részvényük volt a kisbefektetőknek, 74 százalékkal több, mint az év végén. A gyorsan emelkedő árfolyamok meghozták a befektetők kedvét a vállalati papírok iránt, tíz hónap alatt 29 milliárd forintnyi új pénzt tettek ezekbe az eszközökbe. Jól jártak, hiszen ugyanezen időszak alatt a lakosságnál lévő papírokon 120 milliárd forintnál is több árfolyamnyereség keletkezett. Maga a BUX index november elején tetőzött, októberig a nagyobb papírokon is szép nyereség keletkezett, emellett több olyan kispapír is van, amelynek az árfolyama az év eleje óta megtöbbszöröződött. Ezek között voltak egyebek között a Konzum, az Opus, a Kartonpack, az Ehep, az Appeninn, a BIF, a NordTelekom és az Altera részvényei.

A banki részvények állománya a háztartásoknál csupán 9 százalékkal nőtt az idén, október végén 137,5 milliárd forint volt a volumen. Három hónappal korábban még 150 milliárd forint fölött volt az állomány, augusztusban azonban a kisbefektetők eladtak 24,6 milliárd forintnyi banki részvényt. Ennek két oka lehetett: ekkorra ment fel az OTP árfolyama a 10 ezer forintos lélektani határ fölé, ami sokakat eladásra ösztönözhetett. A másik az volt, hogy ekkor zárult le a Takarékbank és a takarékszövetkezetek FHB-részvényekre szóló vételi felhívására felajánlott részvények jóváírása. Nem kis részben ennek is köszönhető, hogy a háztartások csaknem 25 milliárd forintnyi bankpapírt adtak el tíz hónap alatt, az idei OTP-ralin viszont így is több mint 36 milliárd forintot kerestek a befektetéseiken.

Az egyéb cégek részvényei (ezek közé a banknak nem számító pénzügyi cégek tartoznak, például a CIG Pannónia) is viszonylag jól teljesítettek az első tíz hónapban. A háztartásoknál 12,2 milliárd forintnyi ilyen volt október végén, 3,7 százalékkal több, mint az év elején. A kisbefektetők nettó eladók voltak, az árfolyamok azonban kedvezően alakultak, így csaknem 2 milliárd forintot kerestek a papírokon, ami 20 százalék körüli hozamot jelent. Mivel a CIG Pannónia részvényei november eleje óta óriásit emelkedtek, a kitartó befektetők nyeresége az év végéig még tovább gyarapodhat.

kisbefektetők részvényállomány tőzsde
Kapcsolódó cikkek