Pénz- és tőkepiac

Vesztésre áll Erdélyben az Enefi

Az Enefi erdélyi kivonulását kísérő perben első fokon a cég számára kedvezőtlen ítélet született, amit árfolyamzuhanással büntetett szerdán a tőzsde.

Nagy forgalommal, közel 6 százalékos negatív réssel, 223 forinton nyitott tegnap az Enefi, mely már a délelőtt folyamán toronymagasan, 7,2 százalékkal vezette a BÉT „veszteseinek” listáját. Szerdára virradó éjszaka tették ugyanis közzé, hogy a társaság romániai érdekeltségének (E-Star CDR) a Gyergyószentmiklós várossal szemben benyújtott keresetét jogalap tekintetében elutasították. Ezután nagy a valószínűsége annak, hogy az összegszerűség megállapítására irányuló kereset is hasonló sorsra jut. A döntést ugyanaz a bíró mondta ki, aki egy korábbi perben hozott ítéletében megállapította, hogy a CDR felmondása jogos véleménynyilvánításnak minősül.

Új energetikai beruházásokat már nem indít az Enefi. Fotós: Hagymás Bence

A döntés nem jogerős, a CDR az indoklás kézhezvételét követően élhet fellebbezési jogával.

Nem véletlenül büntette a piac a társaságot a peres eljárás negatív fordulata miatt. Az Enefi (ex-RFV, majd ex-E-Star) korábban települési és intézményi távfűtési rendszereket működtetett több országban, s a romániai projektjei közül utolsóként a gyergyószentmiklósi távfűtést adta át a helyi önkormányzatnak. A menedzsment ma érvényes középtávú terveiben csak a magyarországi projektek futamidő vége előtti értékesítése, az üzemeltetési költségek csökkentése és a Romániában folyó perek lezárása szerepel. Más szóval a társaság életében ez a kártérítési per többet nyom a latban, mint amennyit általában egy „külföldi leánycég bírósági ügye” szokott.

Lapértesülések szerint 27 millió eurót követel az Enefi-leány Gyergyószentmiklóstól. Az ügy már korábban is több fordulattal szolgált. Egy időre például felfüggesztették az eljárást, mert Gyergyószentmiklós a Hargita megyei prefektussal is pereskedett. A prefektus ugyanis megtámadott több önkormányzati határozatot. A per újraindítása után pedig az okozott csúszást, hogy a város ügyvédje nem jelent meg, mert egy másik tárgyaláson kellett részt vennie. A jogalap szétválasztását a CDR kérte, hogy legalább ebben ítélet szülessen első fokon – még az idén. Nehéz tudniillik nem észrevenni, hogy Gyergyószentmiklós az eljárás elnyújtására játszik.

Az Enefi legizgalmasabb itthoni „művelete” most az alaptőke leszállítása a megcélzott tízmillió 10 forint névértékű részvényre. Ennek előzménye a négy éve született csődegyezség, amikor a pénzükre hiába váró vállalati kötvényesek részvényekbe forgathatták a követelésüket. A kötvény-részvény csere során 50 millióra duzzadt a részvények száma, és a hitelezők kerültek többségbe a társaságban. Tavaly azonban már csupán szűk kisebbséget képviseltek, és addigra a részvényszámot is sikerült 30 millió alá szorítani.

E törekvésekbe illeszthető, hogy a társaság nemrég megpróbált nagy tételben részvényeket vásárolni. Ám a piac a 225 forintos vételi megbízást úgy reagálta le, hogy az Enefi részvénykönyvében az általa adott megbízás elé állva (frontolva) próbáltak „valakik” nagy mennyiségekben részvényeket megszerezni a cég ajánlatánál magasabb árszinteken, meghiúsítva az Enefi vásárlását. Általános vélemény szerint ezt a tervét a vállalat elügyetlenkedte.

Erdély Enefi energetikai beruházások
Kapcsolódó cikkek