Pénz- és tőkepiac

Egyelőre bukik az adóreformon a BP és a Shell

A BP a tavalyi negyedik üzleti negyedévében 1,5 milliárd dolláros egyszeri leírásra kényszerül a megváltozó amerikai társasági adókulcs miatt.

A BP tavalyi negyedik üzleti negyedévében 1,5 milliárd dolláros egyszeri leírásra kényszerül a megváltozó amerikai társasági adókulcs miatt, ám az idei évtől már élvezheti a 35-ről 21 százalékra mérséklődő elvonás kedvező hatásait – írja a Reuters. Korábban a Shell hasonló okokra hivatkozva 2-2,5 milliárd dolláros egyszeri profitcsökkenésre figyelmeztetett.

Forrás: AFP

Az amerikai adózás alá tartozó területeken is aktív brit BP negyedéves nyeresége az egyszeri tétel miatt tehát csökken, a hírre az árfolyam 1,2 százalékos eséssel reagált. A cég azonban figyelmeztetett, hogy az 1,5 milliárdos mínusz egyelőre csak becslés, a konkrét számmal a februári gyorsjelentésükben találkozhatunk majd.

A BP elsősorban a Mexikói-öbölben rendelkezik amerikai termelőbázissal, de szárazföldi pala­olajmezői is vannak. Emellett napi 746 ezer hordós finomítókapacitást is kiépített az USA-ban.

Royal Dutch Shell BP
Kapcsolódó cikkek