Pénz- és tőkepiac

Érdemes lehet még a régióba fektetni

Napról napra döntik meg az újabb történelmi csúcsokat az amerikai részvénypiacok.

Napról napra döntik meg az újabb történelmi csúcsokat az amerikai részvénypiacok, tegnap pedig a német DAX index is történelmi csúcsra emelkedett, annak ellenére, hogy az euró látványosan erősödött az év elején, ez pedig jellemzően nem kedvez az európai exportőröknek.

Az emelkedés Amerikában felgyorsult, a lemaradó vevők által gerjesztett vételek egy exponenciálisan emelkedő szakaszba léptették a piacokat. De nemcsak a tengerentúlon, hanem a régióban is a vevők dominálnak, a magyar részvénypiac a német piaccal együtt ment új csúcsra, és számos kelet-közép-európai részvénynél látható látványos emelkedés.

A magas árak ellenére is lehet még jó vételeket találni, elsősorban a régiós piacokon. Sokan a gyorsuló európai növekedést a kelet-közép-európai részvények vételén keresztül lovagolják meg, a lengyel részvénypiac csaknem 40 százalékot emelkedett az elmúlt évben, de a Pekao Bank alulteljesített. Az utóbbi napokban viszont, egy ék formációból kitörve, az erős fundamentumok mellé pozitív technikai kép is társul, így minden adott lehet egy jelentősebb felértékelődésre a lengyel bank esetében.

Lehet még potenciál a román bankokban is, amelyek a politikai bizonytalanság miatt gyengébben teljesítettek, az elmúlt hetekben azonban láthatóan kezdik megtalálni a befektetők a román részvénypiacot is. Árazási alapon olcsónak mondhatók a román bankok, miközben a növekedés továbbra is erős a gazdaságban.

A BRD 5 százalék feletti, a TLV Bank 2 százalékos osztalékhozamot fizet a befektetőknek. További lökést adhatna a román részvénypiacnak, ha tavasszal bekerülnének az MSCI fejlődő piaci indexbe, így ez a momentum az év első felében erős lehet még a román részvénypiacon.

Egy globálisan romló részvénypiaci hangulat vagy a politikai bizonytalanság eszkalálódása megakaszthatná ugyan az emelkedést, de összességében jó eséllyel további emelkedés jöhet számos régiós papírnál.

MSCI TLV Bank régió BRD
Kapcsolódó cikkek