Pénz- és tőkepiac

Kimúlhat a bika a fejlett kötvénypiacon

A kötvényvásárlások aggregált nettó vételi hatása az ősszel már negatívba fordulhat, ez nyomást helyezhet a hosszú oldali kötvényekre.

A fejlett országok kötvénypiacain közel tíz éve tart már a bikapiac, amely azt követően kezdődött, hogy a világ nagy jegybankjai megkezdték az expanzív monetáris politikát a növekedés ösztönzése érdekében a 2008-as válság után. Amerikában a válság előtt még 5-6 százalékos kamatot fizettek egy 10 éves kötvényre, amely a mélyponton az 1 százalékos szintet is megközelítette (jelenleg 2,6 százalékos), Németországban pedig 4-5 százalékos szintről 0-0,5 százalék közelébe csökkent a kamat.

Amerikában már érettebb ciklusban jár a növekedés, erre reagálva négy kamatemelést hajtott végre a Fed, és további három várható 2018-ban. A kötvénypiacon is elérkezett a fordulat, amelynek eredőjeként elindultak az amerikai hozamok felfelé, ez a folyamat erősebben jelentkezett a hozamgörbe rövidebb oldalán, miközben a hosszú oldal továbbra is nyomott maradt. Ennek eredménye, hogy közel 50 bázispontra szűkült le a 10 és a 2 éves hozam közötti különbség. Egyes elméletek szerint ez egy közelgő recessziót vagy lassulást jelenthet, bár az adóreform élénkítő hatása ezt vélhetően kitolja majd.

Európában várhatóan szeptemberben kivezetik az eszközvásárlási programot. Bár a kamatemelésekkel várhat még az EKB, a monetáris politikai fordulat Európába is elérkezett. A félszázalékos német hozam a növekedési adatok fényében nem reális, ennél 80–100 bázisponttal magasabb lenne indokolt.

A 2018-as évben egy több éve tartó globális monetáris politikai kísérlet végére érkezünk, a kötvényvásárlások aggregált nettó vételi hatása az ősszel már negatívba fordulhat, ez nyomást helyezhet a hosszú oldali kötvényekre. A globális növekedés továbbra is kirobbanó, ehhez párosul egy monetáris politikai fordulat és egy túlárazott kötvénypiac, így mindent egybevéve jó esély lehet arra, hogy a közel tíz éve tartó kötvénybikapiac idén véget ér.

kötvénypiac Egyesült Államok bikapiac
Kapcsolódó cikkek