Pénz- és tőkepiac

A kőolaj éve lehet az idei

A globális készletek 160 millió hordóval estek, és az előrejelzések szerint legkésőbb 2018 végére ismét egyensúlyba kerülhet a kereslet és a kínálat.

Tavaly az év második felében végre magához tért az olaj árfolyama, de a 2018-as év még ígéretesebbnek mutatkozik. Az olaj piaca a kiegyensúlyozódás irányába mozdult el az OPEC erőfeszítéseinek hatására. A globális készletek 160 millió hordóval estek, és az előrejelzések szerint legkésőbb 2018 végére ismét egyensúlyba kerülhet a kereslet és a kínálat.

Egyértelműen látszik, hogy ez a piac megváltozott a 2015–2017-es időszakhoz képest: sokkal idegesebben reagál a negatív hírekre, mint korábban. Ilyen példa volt az északi-tengeri Forties vezeték ideiglenes leállása vagy a mindössze 100 ezer hordós líbiai Es Sider vezeték műszaki hiba miatti kikapcsolása után tapasztalt hirtelen árfolyam-emelkedés.

Emellett a spekulánsok örömére a határidős görbe alakja is átalakult. Míg korábban meredeken pozitív volt az alakja, most már negatívba váltott át. Ez pedig azt jelenti, hogy míg korábban az olajár emelkedése óriási tartási költséggel járt, most már akár a szinten maradó olajáron is nyereséget lehet realizálni. Vagyis míg korábban kimondottan drága volt az olajár emelkedésére spekulálni, ez most már nem okoz költségeket. Az igazi puskaporos hordó azonban a geopolitika. Látszik, hogy jó pár termelő országban pattanásig feszült a helyzet. Venezuela gyakorlatilag csődben van, a legfrissebb hírek szerint már benzin sincs a világ legnagyobb olajkészletén ülő államban. Iránban sem rózsás a helyzet: tüntetésekről és halálos áldozatokról szóltak hírek az elmúlt napokban, ráadásul Donald Trump amerikai elnök a perzsa állam elleni szankciók újbóli bevezetéséről dönthet már januárban. Szaúd-Arábiával kapcsolatban amiatt aggódnak, hogy későn és nem kellő lendülettel fogott neki a reformoknak.

Rövid távon azonban némileg más a helyzet. A technikai kép alapján elmondható, hogy a WTI-típusú kőolaj több indikátor szerint is túlvettséget jelez, ezért egyelőre nem árt a türelem és a kivárás, valószínűleg később adódik még jobb beszállási lehetőség is.

kőolaj árfolyam hordó
Kapcsolódó cikkek