Pénz- és tőkepiac

Leáll az Alzheimer-kutatás

Felhagy a Pfizer az Alzheimer-kór gyógyítását célzó kutatásokkal, de a Parkinson-kór kezelésére irányuló fejlesztéseket is takaréklángra állítja.

Felhagy a Pfizer az Alzheimer-kór gyógyítását célzó kutatásokkal, de a Parkinson-kór kezelésére irányuló fejlesztéseket is takaréklángra állítja, az idegrendszeri eredetű ritka betegségek esetében azonban folytatja a kísérletezést. A világ legnagyobb gyógyszergyártója csaknem háromszáz kutatójától is megválik a kudarcot elismerő közlemény szerint. A hír hétfői bejelentése óta csaknem 4 százalékot esett a Pfizer árfolyama. A betegek és a befektetők egyaránt csalódásként élték meg a kivonulást, annál is inkább, mert a Pfizernél jelentős tapasztalat halmozódott fel az évek során, noha áttörést e téren nem sikerült felmutatnia. A cég 2015-ben csatlakozott a brit kormány kezdeményezésére neves gyógyszergyártók bevonásával létrehozott demenciakutatási alaphoz, amely a többi között az Alzheimer-kór gyógyítását célzó kutatások finanszírozását segítette.

A Pfizer már másodszor ismeri el, hogy tévúton jár: előbb 2012-ben hagytak fel a kutatással, amikor a Johnson & Johnsonnal közösen kifejlesztett hatóanyaga megbukott az utolsó teszteken. Tavaly februárban a Merck járt hasonlóan: egy független vizsgálat alapján úgy látták, hogy készítményük hatástalannak bizonyul, ezért leálltak az engedélyeztetésével. További teszteredményeket leghamarabb 2019 februárjára ígérnek. Az Eli Lilly 2016-ban járt pórul, de folytatja a rendkívül költséges kutatásokat. A kisebb szereplők azonban belebukhatnak ebbe, mint az Axovant Sciences biotech cég, amelynek árfolyama a balsikerű próbálkozás következtében az utóbbi egy évben 59 százalékot zuhant – írja összeállításában a Zacks.

Aki ebben a versenyben nyer, az bankot robbant, s ezzel minden szereplő tisztában van. A betegségben szenvedők száma ugyanis gyorsan nő, az Alzheimer Társaság csak az Egyesült Államokban több mint ötmillió érintettről tud, és a számuk 2050-re megtriplázódhat. A siker esélye viszont csekély, ha azt vesszük, hogy 2002-és 2012 között a kór kezelésére alkalmasnak vélt 244 készítményből csupán egyetlenegy kapta meg az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) engedélyét. Biztató ugyanakkor, hogy számos kutatási program fut, a Biogen, a Novartis, az AstraZeneca, a Roche, az Eisai és az Amgen is aktív e téren, s egyre többen immár együttműködésben keresik a népbetegség gyógymódját.

Pfizer Alzheimer
Kapcsolódó cikkek